proleće

8 načina da i vi procvetate u proleće
Dobrodošli u proleće, vi, novi, drugačiji

5. PLOVITE: U čišćenju prostora naići ćete na fotografije, razne knjige, pisma, prepiske. Na uspomene. Slobodno im se prepustite. Slažite ih polako, posvetite im potrebnu pažnju. Otplovite u dane kada su nastajale. Ako treba, isplačite se. Ali, nemojte dozvoliti da žalite za tim danima. Zahvalite životu i Univerzumu što su deo vas i pustite ih. Možete recimo reći sebi: „Drage fotografije iz gimnazije, hvala što ste me vratile u dane mladosti, hvala živote što imam tako lepe uspomene, pozdravljam vas iz ovog vremena koje mi sada pripada, srešćemo se opet, sada idem da stvaram nove uspomene.“

Slušajte što više muziku, pevajte kad god možete, gledajte filmove, čitajte knjige. Nemate društvo za izlaske? To nije istina. Ako jednom odete u bioskop sami, shvatićete da ste otišli – u najboljem društvu, sami sa sobom.

6. USPORITE: Sunčevi zraci i više temperature ponekad donesu nagli priliv energije. Sve bismo odmah i sada, što pre i odjednom. To, naravno, nije moguće, pa ćete se ubrzo osećati kao izduvani balon. Zato, kad osetite da biste mogli da poletite, zaustavite se. Dajte sebi priliku da o nekoj odluci, promeni, ideji, razmislite još koji put. Dobro je o jednoj temi promisliti više puta: po jednom ujutru sredinom dana i pred spavanje. Neke odluke ne mogu da se sprovedu upravo zbog okolnosti u kojima su donesene. Dajte svom životu vremena da se menja, tada je izvesnije da će to biti promene na bolje.

7. ZAVOLITE SEBE PONOVO: Kad vam je teško, kad ste nervozni, umorni, kada se ne osećate najbolje, pokušajte da se zagrlite. Obuhvatite svoje noge oko pripijenih butina obema rukama, tako da vam grudi i stomak budu naslonjeni na butine, a brada na kolenima. Recite sebi: Volim te, mnogo te volim, volim moje telo, ono je moj najlepši dom, volim sebe, ovo sam jedino ja koje postoji. Ako vam prija možete se i nežno ljuljuškati (Ako ste u društvu, naravno da nećete moći da obgrlite noge, zato zagrlite svoje ruke jednu sa drugom i stavite dlan jedne ruke na rame druge).

8. PIŠITE: Vratite se papiru i olovci, zapisujte sve što vam prolazi kroz glavu, škrabajte, pišite besmislice, rečenice, pesme, bukvalno sve. Ali pišite! Ne mora to biti lepo, pismeno, estetski prihvatljivo, jedino je važno da je vaše. Ne pišite u mobilni, tablet, kompjuter, pišite na papir, olovkom. Važno je da pored misli angažujete i telo, da bi sadržaj bio iskreniji i više odraz vas.

Dobrodošli u proleće, vi, novi, drugačiji a opet isti, ali svakako posebni!

Tekst: Željka Zebić

Pages: 1 2