Naslovna / Dobre priče / Žana Poliakov
TERASA MI JE KANCELARIJA, A BAŠTA RADIONICA
Žana Poliakov TERASA MI JE KANCELARIJA, A BAŠTA RADIONICA

Žana Poliakov
TERASA MI JE KANCELARIJA, A BAŠTA RADIONICA

Pronašla je svoj životni kutak tamo gde smo to najmanje očekivali. Život u prirodi je njena nova inspiracija, gde i dalje radi ono što najviše voli – piše

Ni ovogodišnji Sajam knjiga neće proći bez novih knjiga Žane Poliakov. Prvu, 21 dan mind detox izazov napravila je sa prijateljima, a tema je danas više nego popularna – kako da budemo i ostanemo u dobrom raspoloženju? Na jednom mestu su, osim Žaninih, i tekstovi i metode Slavice Squire, Siniše Ubovića, Dragane Jovanović, Ane Žikić, Sanje Perić, Igora Ognjenovića, Dragane Pjanić, Milana Bojića… Druga, Romantično resetovanje stiže posle Sajma, taman pred novogodišnje praznike jer je to, po Žaninim rečima, idealno vreme da se resetujemo na pravi način. Knjiga je, inače, kolekcija njenih najromantičnijih priča a autorka nas podseća da romansa nije nestala, već da uvek počinje od nas zamih. Treća, iBelieve, takođe izlazi do kraja godine.
– Verujem da će svi moji čitaoci uživati u njima i da će ih sa radošću poklanjati svojim prijateljima kao što su Soulfood, recimo, jer nema lepšeg poklona od knjige, kaže autorka bestseler trilogije o zbunjenosti i najprodavanije motivacione knjige Soulfood, sensational uvod u srećniji život.

Jutarnji razgovori sa suncem. Njene ideje, misli, koje su se širile poput povetarca ali istovremeno i kao uragan, jer su nekada baš tako delovale na ljude, dugo godina su “izlazile” iz stana u centru Beograda, a danas se to dešava na jednom potpuno drugačijem mestu – na ranchu, kako ga Žana naziva, u prirodi.
– Možda sam baš zato bila prilično inspirisana i produktivna prošlog leta. Svaki dan mi je srećan dan. Ako sam se probudila – to je već dobar znak da imam sve što mi je potrebno da pravim svakodnevnu čaroliju. Ujutru prvo idem u baštu, obično sam još uvek u pidžami. Onda pišem “jutarnje” stranice ili malo porazgovaram sa suncem i elementalima u prirodi. Kad sam bila u Indiji, ustajala sam čim izađe sunce i šetala do plaže koja je ogromna i savršena za walking meditation. Obožavam to sunce ujutru, ujutru mi naviru sveže ideje.

GL Screenshot 2014-11-29 16.46.06

Uvek sam radila ono u čemu sam istinski uživala

Magija svakodnevnog života. Indija za našu sagovornicu ima posebnu vrstu magije. Trebalo joj je par puta da ode, kako kaže, tamo-vamo, da bi konačno prihvatila činjenicu da je Indija njen dom. Tu se njena duša veseli i kad ne radi ništa. I baš nakon jednog od takvih puteva, Žana je donela odluku da stan u Beogradu zameni kućom u prirodi.
– Kad god se vratim iz Indije meni se život promeni. Tako sam u jednom trenutku shvatila da ne želim više da živim u velikim gradovima, već u prirodi ili na moru. Probudim se tako jednog jutra i setim se da kuću u prirodi već imam! Spakujem čitav stan u kamion i preselim se na ranch da se pozabavim renoviranjem. Tamo imam mnogo više prostora, to je kuća sa baštom i dvorištem, ujutru kad ustanem izađem napolje da vidim šta ima od voća da se pojede ili napravim smoothie, hranim se direktno sa izvora, ne moram da idem u prodavnicu. Oko mene je zelenilo, terasa mi je kancelarija, bašta radionica a imam i atelje. Beograd je na pola sata, internet je tu, danas posao možeš da organizuješ onako kako ti želiš, ne moraš da ideš nigde. Čini mi se da je život mnogo kvalitetniji ovde, moj sigurno jeste, no daću sebi dozvolu da kažem i generalno – porodični životi ljudi oko mene su mnogo kvalitetniji, svi su ljubazniji, još uvek pomažu jedni drugima, osećaju pripadnost, sigurniji su u svom okruženju, više se druže i zabavljaju, deca se i dalje igraju na ulicama. E, sad što se tiče sadržaja koji su potrebni kosmopolitskom duhu, toga nema toliko a ja takva očekivanja i nemam. Takve sadržaje kreiraju moji prijatelji iz celog sveta koji ovde dolaze da nešto kreiramo zajedno. Meni je bilo važno da imam prostor za sve svoje knjige i da mogu da uživam u vremenu i tišini.