Dr Patriša Kejn

Kosmički kuvar uvek pripremi ono što ste naručili
NARUČIVANJE IZ KOSMIČKE KUHINJE
Dr Patriša Kejn

narucivanje_iz_kosmicke_kuhinje_vvKako bi bilo dobro kada bismo od života, od Univerzuma, mogli naručivati kao što to radimo u restoranu? Ili je to možda ipak moguće?

Pozitivne odgovore daje nam u svojoj knjizi „Naručivanje iz kosmičke kunhinje“ dr Patriša Kejn. Ona je doktor nauka iz oblasti socijalne psihologije, žena koja godinama vodi radionice za oslobađanje od stresa, i više od dve decenije one bazirane na sadržaju ove knjige.
U knjizi se nalaze tehnike, afirmacije i vizualizacije koje vam pomažu da ostvarite snove. Teorija koju je savladala protkana je praktičnim, pa i ličnim iskustvom. Tako kaže da je za nju važno saznanje da je „za naš odnos prema životu najvažniji razgovor koji vodimo sa sobom“.

U knjizi postupke u restoranu poredi sa onim u životu, kao recimo trenutak kada naručujemo: kažemo li da nam donesu bilo šta ili razmislimo? Zbog toga definiše nekoliko principa „naručivanja“ od života:

1. Moramo da odlučimo šta želimo, i u tome budemo jasni i precizni.
2. Porudžbina mora biti pozitivna, izražena u sadašnjem vremenu i lična. Zapitajte se: Šta hoću?
3. Upotrebite reči koje su izraz pozitivnih i energičnih osećanja.
4. Verujte da će stići na vreme, imajte vere u Univerzum. Ne budite nestrpljivi, ne strepite kada će doći, „nemaju sve kosmičke porudžbine isto vreme pripreme“.
5. Neka kosmički kuvar odluči o načinu pripreme porudžbine. Ako vi zamišljate način, onda porudžbinu ograničavate. Koncentrišite se na rezultat, ne na proces ostvarenja.
6. Dozvolite da vas mudrost vodi putem savršene ravnoteže između akcije i prepuštanja.
7. Verujte da zaslužujete divan život.
8. Osetite zahvalnost, svakog dana zamislite ili zapišite na čemu ste zahvalni Univerzumu. Uvek ima nešto, vaše je da odredite šta.

Dr Patriša objašnjava da nam kosmička kuhinja može isporučiti bezbroj porudžbina, ali je pitanje koliko njih mi zaista želimo. I da nam se neke nikad ne isporuče ako osećamo da to ne zaslužujemo ili nismo sigurni šta želimo, pa nam zakon privlačenja da – ono što osećamo.
Potrebno je i izbrisati „stare stavke sa menija“. Odnosno stavove, uverenja, mišljenja o tome ko smo, koliko umemo, možemo, vredimo, zaslužujemo, imamo.
Oslušnite kako se sebi obraćate, ne govorite o svojim ograničenjima već se usmerite na ono što želite. Pažljivo birajte reči koje sami sebi izgovarate, da biste znali gde grešite, zastanite i analizirajte svoje misli.

Dr Kejn ističe važnost meditacije i vizualizacije, da bismo bolje i više energije usmerili ka našoj porudžbini. I da je najvažnije da se umirite i pratite disanje, da biste postigli harmoniju, jer onda lakše koristite afirmacije i one postaju znatno moćnije. Vizualizacija ne obuhvata samo slike koje zamišljamo, već i ono što osećamo prema našoj želji. Kaže da ono važnije od posmatranja nove realnosti, jer Univerzum brzo odgovara na osećanja koja emitujemo. Zato je bitno da usmerimo pažnju na to kakva su.
Možete afirmisati za više novca (što kaže nije razlog za neumereno trošenje), za karijeru i uspeh, zdravlje, odnose s drugima, posebno važno i odnos sa samim sobom, u vezi sa stanovanjem, pa čak i putovanjima i zabavom. I da treba da budemo u tome neskromni, jer „kosmička kuhinja sa svim mogućim sastojcima jedva čeka da vam isporuči porudžbinu“.

Piše da je moguće i da nam kuhinja ponekad isporuči – LIMUN. I da je to normalno, jer su našim dušama potrebni izazovi da bi rasle. Čak i kad izgledaju kao kola sa stajskim đubrivom. U takvim situacijama morate zadržati duh i istrajati, umiriti se i otkriti šta iz toga možete da naučite. Samo ako prestanete da se opirete, možete očekivati uzlet. Promene su deo života, i treba da im se što pre prilagodimo. To ne znači da ignorišemo emocije, već da ih proživimo a ne grčevito držimo. I da se koncentrišemo na ono što želimo, a ne na ono što preživljavamo.
Zapravo, poredeći naše ponašanje prema željama i ciljevima, s onim u restoranu, treba da se zapitamo da li stalno proveravamo kako teče priprema, sumnjamo da je narudžbina dobra, mislimo da ne zaslužujemo bolje, nervozno gledamo na sat, sumnjamo da ćemo dobiti ono što smo tražili… i da korigujemo svoje ponašanje.
A kao prvu i osnovnu afirmaciju za novi način ostvarenja zamišljenog, odnosno naručivanja iz kosmičke kuhinje, predlaže ovu:
„S lakoćom pronazim vreme da svakodnevno smišljam i vežbam svoje afirmacije“.
I nema nikakve sumnje, kaže dr Patriša Kejn, da će nam kosmička kuhinja isporučiti baš ono što smo hteli.

Preporučila: Željka Zebić