Naslovna / Bonus za dušu / Savršena energija umetnosti na sceni
LINA, OD KAMENA TVRĐA
Pozorište Akademija 28
Savršena energija umetnosti na sceni LINA, OD KAMENA TVRĐA Pozorište Akademija 28

Savršena energija umetnosti na sceni
LINA, OD KAMENA TVRĐA
Pozorište Akademija 28

Bili smo u “Akademimiji 28” da bismo odgledali fantastičnu monodramu “Lina, od kamena tvrđa”, na desetogodišnjicu od prvog igranja. I žao nam je što nismo gledali i prvo izvođenje, i bar po još jednom svake godine…

Doživljaj pozorišne predstave često se upotpunjuje scenografijom, kostimima, rekvizitima, tonskim i muzičkim efektima. Naravno, dobrom režijom, postavkom na sceni i glumom. Ovoj monodrami skoro ništa da ne treba, jer je na sceni glumica Vesna Stanković. Svojim talentom stvara sve ostalo. Nije slučajno za ovu ulogu dobila brojne nagrade.
Od rekvizita – starinski kofer i jedna muškatla u saksiji. Zapravo, ono što je imala i što joj je ostalo, pored onog najvrednijeg, što je sačuvala u sebi. Kostim iz prve polovine prošlog veka. Muzika tradicionalna, srpska. Sve diskretno, u pravoj meri.

Od rane mladosti do starosti. Scenario je rađen po romanu Jovana D. Petrovića u kojem daje istinitu životnu priču svoje babe Line, od rane mladosti do starosti. Lina je jedna od nepoznatih, a hrabrih srpskih žena i majki, preživela dva rata, brojne tragedije i velike radosti, skromna u onome što je tražila i nadala se. Žena svog vremena. Njenu jednostavnost Vesna maestralno dočarava, vodeći nas kroz vreme kao na filmu, iako vidimo samo nju na sceni. Vešto iz vremena naracije prelazi preko sećanja do tih situacija, izražavajući svaku emociju kao upravo doživljenu. Njena je gluma takva da nema dileme da li gledamo Linu kao baku ili dvojčurka, majku, suprugu, ženu ostavljenu i napaćenu.