8 ZABLUDA

Zašto se entuzijazam pretvara u apatiju
8 ZABLUDA I ISTINA O LIČNOM RAZVOJU

Mnogi prvobitni entuzijazam i energiju da nauče i primene neku od tehnika ličnog razvoja, zamene brzo razočaranjem i apatijom. Zašto je to tako?

Reč je o očekivanju najboljih rezultata u kratkom vremenskom periodu, koje mnogi ističu kao ono najbolje što se može postići, a većina zapravo postiže nešto slabije rezultate. Gde svi, u početku, grešimo?

1. Nestrpljivi smo. Želimo da ostvarimo veći broj ciljeva u kratkom vremenskom periodu, pa se ni jednom od ciljeva ne predajemo na valjan način. Zato je bolje uvek odrediti jedan, najvažniji cilj, i samo par manjih, onih koji za ostvarenjue traže manje energije i vremena, čija je realizacija izvesnija. U taj jedan cilj moramo bezuslovno verovati, osećati pozitivne emocije u njegovo ostvarenje i biti prvenstveno okrenuti ka njemu.

2. Želimo sve. Očekivano je da većina nas želi ispunjenje u svakoj oblasti života. Da, postoje škole ličnog razvoja koje kažu da je sve moguće postići i da nam ni nebo nije granica. Ali, ponekad cilj u jednoj oblasi života može biti kontradiktoran onom u nekoj drugoj. Zato je bitno odvojiti dovoljno vremena za definisanje ciljeva, zapisati ih i razmisliti o njima, a zatim korigovati i poređati po važnosti. Recimo, zarađivati više podrazumeva u realnosti i više raditi, pa stoga želja da imamo dosta vremena za uživanje i opuštena druženja nije u skladu sa prvom željom.

3. Tehnika nije čarodni štapić. Postoji potreba da se dovođenjem mentalnog stanja u ravnotežu tumači kao postizanje savršenstva. Savršenstvo ne postoji. Tehnika, bilo koja, neće vas doživotno spasiti od neprijatnjih situacija, padova, bola, razočaranja, suza. Ali, uz njenu pomoć lakše ćete ih podnosti, prolaziti kroz njih na način koji neće ostaviti traga na vašem telu i duši, ili će taj trag biti zanemarljiv. U neprijatnim trenucima nećete biti na ivici nervnog sloma, ali to ne znači da nećete ponekad opsovati, osetiti neprijatnost, viknuti. Međutim, vremenom će se broj i intenzitet takvih situacija znatno umanjiti, a vi ćete primetiti da neuporedivo lakše prolazite kroz njih, i tumačite ih kao da su samo još jedna dobra i važna životna lekcija iz koje možete izvuci korist za svoj um i dušu.

4. Nema vremenskog ograničenja. Ni jednu tehniku ne treba primenjivati do postizanja nekog cilja, i time se zadovoljiti. Na njima, ako očekujemo rezultate, treba raditi neprekidno i trajno. Samo tako možemo nešto postići i održati rezultate, pa i podići ih na viši nivo i umnožiti.

Pages: 1 2