Naslovna / Čuvari zdravlja / Novi načini za uklanjanje strija
STIMULACIJA KOŽE NA REGENERACIJU
Novi načini za uklanjanje strija STIMULACIJA KOŽE NA REGENERACIJU

Novi načini za uklanjanje strija
STIMULACIJA KOŽE NA REGENERACIJU

Najnovija istraživanja pokazuju da čak 90 odsto žena ima problem sa strijama. Sa razvojem estetske medicine značajno su se unapredile tehnike uklanjanja strija

Bilo da je reč o naglom rastu, trudnoći ili prekomernoj težini, strije mogu nastati jer se pri intenzivnom rastezanju kože vezivno tkivo ne može prilagoditi i dolazi do njegovog oštećenja, tj. pucanja. U situaciji kada telo brže raste nego što to koža može ispratiti, elastična vlakna na površini kože se trajno kidaju. Tako nastaju strije, odnosno ružičaste ili beličaste smežurane linije koje se najčešće javljaju na butinama, stomaku, leđima, rukama, grudima.

1

Dr Stanković: Sa razvojem estetske medicine unapredile su se tehnike uklanjanja strija

– Strije su estetski problem sa kojim se suočava veliki broj žena. Dosadašnje metode koje su se primenjivale u praksi nisu davale očekivane rezultate, ali sa razvojem estetske medicine unapredile su se tehnike uklanjanja strija. Svakako je najbolja KOMBINACIJA dermoabrazije i hemijskog pilinga na bazi trihlorsirćetne kiseline. Dermoabrazija mehanički uklanja površinski sloj kože, dok piling to čini hemijskim putem tako što koagulacijom površnih slojeva kože dovodi do uklanjanja dubljih slojeva. Sve to stimuliše kožu na regeneraciju na isti način kao kada se na koži desi povreda. Broj tretmana utvrđuje se u zavisnosti od stadijuma u kome se strije nalaze. Tako je kod mladih i crvenih potrebno oko tri tretmana, a kod starih i belih najmanje osam, pa i više. USPEH intervencije uslovljen je pre svega starošću strija, tipom kože, ali i brojem izvedenih tretmana. Ovim poastupkom strije se mogu značajno redukovati, odnosno, zasigurno će doći do njihovog skraćenja, suženja i smanjenja dubine – iskustvo je dr Nenada Stankovića iz Estetskog centra „Estera“.

collage_strije-dr-nenad-stankovic

PRE I POSLE

Kako bi ponovo stekle samopouzdanje i osećaj ličnog zadovoljstva, sve veći broj žena se okreće savremenim metodama ulepšavanja. Tako je terapija strija uobičajena kod žena nakon porođaja, usled oscilacija u težini, hormonskog disbalansa. Veliki uspeh u njihovom tretiranju ostvaruje i mezoterapija.

– MEZOTERAPIJA može u velikoj meri uticati na zadebljanje kolagena i elastina prilikom mehaničkog oštećen kože iglom. To je metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u treći sloj kože u kome se nalaze sitni krvni sudovi. U periodu oporavka kože od uboda aktiviraju se prirodni procesi koji povećavaju nivo novog kolagena i elastina. Mezoterapijom se dobija intenzivnija hidratacija i revitalizacija same kože, pa se sa ponavljanjem procedura smanjuje dubina strija, povećava količina kolagena, a samim tim popravlja njen tonus – otkriva dr Stanković.

Tekst: Ivana Gavrilović Stanković