Naslovna / Otvoreni um / Jutarnji ritual
Za samo 20 minuta do savršenog dana
Jutarnji ritual Za samo 20 minuta do savršenog dana

Jutarnji ritual
Za samo 20 minuta do savršenog dana

Zamislite: Ustali ste na levu nogu jer alarm nije zvonio. Užurbano odlazite pod tuš, pa doručkujete izgoreli tost. Hoćete na posao, ali vaš automobil odbija da krene, i praktično sve ide nizbrdo. To je kao Marfijev zakon: Ako nešto može da pođe naopako, poći će. Rezultat: vaši planovi za savršen, uspešan dan su raspršeni. Rešenje? Dvadesetominutni jutarnji ritual koji će vam omogućiti da zaista osetite čaroban, produktivan dan! 

Šon Ačor, istraživač „sreće“ sa Harvarda i autor najprodavanijeg Njujork Tajms priručnika „Prednost sreće“, preporučuje jutarnji ritual koji povećava frekvenciju pozitivnosti i donosi tu srećnu prednost.

sreca

Svakog jutra zapišite tri nove stvari na kojima ste zahvalni

Šta predstavlja „prednost sreće“?

Kada podignete nivo pozitivne energije u svom telu, umu i duhu, i vaš mozak se oseća srećnije. „Opijen“ pozitivnošću, bolje je opremljen za rukovanje stresom, kao i  svakodnevnim izazovnim situacijama. Dokazano je da mozak postaje funkcionalniji sa dozom pozitivnosti – podiže nivo energije vašeg tela i čini pokrete lakšim. Vaša produktivnost se na ovaj način uvećava za oko 31%.

Hajde da vidimo kakva je to jutarnja rutina uz koju ćete postići savršen dan.

2 minuta da „oživite“ najpozitivnije momente jučerašnjeg dana

Naučno je dokazano da mozak možete prevariti – on ne shvata razliku između realnog događaja i vizualizacije istog. Dakle, imate dva minuta da napišete najsrećniji trenutak u proteklih 24 sata i da u mislima oživite taj divni osećaj. Mozak će vam zahvaliti na ovim momentima visoke frekvencije i nagraditi vas produktivnim danom, bilo da se radi o poslu, druženju ili hobiju.

2 minuta da pošaljete pozitivnu poruku

Slanje e-maila ili SMS-a sa divnim rečima učiniće dve stvari. Osetićete se kao balon napumpan pozitivnom energijom. U isto vreme, ojačaćete međuljudske odnose.