Ciljevi

Ciljevi
Naši unutrašnji vodiči kroz život

– Ako vam je dosadno u životu, ako ne ustajete svakog jutra sa gorućom željom da nešto radite – onda nemate dovoljno ciljeva. – Lu Holc

Kada se osvrnete ka prošlosti i sagledate neke propuštene prilike, neispunjene želje ili neostvarene snove, da li se zapitate zašto se sve baš tako odigralo? Možda zbog neznanja, slabe motivacije, straha od neuspeha, nesigurnosti, a možda i zbog toga što niste precizno odredili šta je to što zaista želite, šta time želite da postignete i šta vam ostvarenje toga donosi u budućnosti.

Ponekad je potrebno zastati na trenutak i postaviti sebi ova ključna pitanja jer upravo se njima naše želje preoblikuju u ciljeve koji našem životu daju pravac kome težimo. Kormilo je u našim rukama ukoliko ih pravilno definišemo i zapišemo. Jer, kako ćemo praviti plan akcionih koraka na putu do uspeha ako nemamo polazišnu tačku? Način na koji oblikujemo ciljeve u velikoj meri obezbeđuje verovatnoću njihovog ispunjenja.

Biti precizan u postavljanju cilja znači dati mu veliku dozu realnosti i usmeriti ga na ono što želimo, a ne na ono od čega bežimo. U razgovoru sa svojim klijentima prilikom određivanja cilja neretko nailazim na odgovore „Ne želim da budem debela“ ili „Neću više da budem siromašan“ pa je na samom početku važno da negativne oblike prevedemo u pozitivne. Naše nesvesno ne obrađuje negaciju, te ako bih vas sada zamolila da ne zamislite crvenu lopticu koja skakuće, da li biste uspeli?

ciljevi-2
Pravilna formulacija ciljeva je ono što odlučuje da li će se ostvariti ili ne

Zato odgovori „Želim vitko i zategnuto telo“ ili „Želim lepu kuću i nov automobil“, deluju znatno bolje, zar ne? Ali, nažalost, to su i dalje samo želje. Pravilna formulacija ciljeva je ono što odlučuje da li će se ostvariti ili ne. Um voli konkretnost i što mu više detalja ponudite, on je sposobniji da uoči i prepozna najrazličitije mogućnosti za vas. Sa specifičnim pojedinostima činite da vaš cilj bude izazovan, motivišući, jednom rečju, neodoljiv. A da biste u tome bili uspešni, bilo bi dobro da zamislite sebe na cilju i da opišete gde se tačno nalazite, u koje vreme, ko je sa vama, da li se nešto posebno čuje i kakav je vaš osećaj.

Pages: 1 2