Aleva paprika

Aleva paprika kao antistresna namirnica
Univerzalna i nezamenljiva

Mnoge životne situacije su potencijalni uzrok stresa i zato je veoma teško razviti odbrambeni mehanizam protiv takvog stanja. U takvim situacijama potrebno je pažljivo ophođenje prema sopstvenom telu i uspostavljanje balansa upotrebom ogovarajućih namirnica. Aleva mlevena začinska paprika u kombinaciji sa drugim namirnicama i začinima može povoljno da utiče na sva čula. Bogatstvo vitamina A, koji se nalazi u začinskoj paprici, potpomaže smirenju nervnog sistema.

Kada je neko pod stresom, mogu  se pojaviti i želudačni problemi. Mlevena začinska paprika olakšava varenje hrane stimulativno delujući na lučenje želudačnih sokova.

Pored navedenog ona ima i svojstvo afrodizijaka. Tu osobinu joj  daje kapsaicin koji je zadužen za ljutinu. Ljuto podiže čitav organizam na jedan viši nivo, podstiče se lučenje hormona endorfina, dolazi do uzbuđenja, podiže se raspoloženje.

Kako druge namirnice ili jela začinska mlevena paprika najbolje dopunjuje i čini ih zdravstveno još boljim?

Mlevena začinska paprika sadrži hranljive supstance (masti i ulja, ugljene hidrate, belančevine, mineralne materije i vitamine), i druge tehnološki važne materije kao što su bojene i aromatske komponente i kapsaicin. Ona se dodaje povrću, mesu, sirevima, u cilju postizanja prvenstveno određenih “funkcionalnih svojstava” kao što su izgled – boja, konzistencija, miris i ukus.

Međutim, ona može pozitivno uticati na jednu ili više ciljnih funkcija u organizmu. Slatka mlevena začinska paprika, stimulativno deluje na lučenje želudačnog soka i na taj način pomaže varenju hrane. Bojene materije imaju veliku tehnološku važnost, presudni su faktor kvaliteta i daju hrani dopadljivu, svojstvenu boju, odgovarajuće nijanse i čistoće – kaže naša sagovornica mr Natali Mićović, samostalni saradnik za poslove razvoja i marketinga.

aleva1

U našoj kuhinji i kuhinjama mnogih zemalja sveta ovaj začin je univerzalan i nezamenljiv. Upotreba mlevene začinske paprike se razlikuje kod raznih naroda po količini, ljutini, kao i vrsti jela u koja se dodaje od tradicionalnih, pikantnih, pa sve do slatkih jela.

Koliko ima istine u tome da je ljuta varijanta još zdravija i zbog čega?     

Kada se govori o efektima paprike u fitoterapiji pre svega se misli na uticaj ljutog tj. na ljutu papriku. Slatka paprika poseduje nutritivne vrednosti, ali se ne koristi u odgovarajućim terapeutskim aspektima.

Pages: 1 2