Aleva paprika

Aleva paprika kao antistresna namirnica
Univerzalna i nezamenljiva

Kapsaicin je specifična materija Izrazito ljutog ukusa na osnovu koje je izvršena podela sorti paprike na slatke i ljute. Poznat je kao stimulator prokrvljenosti, učestvuje u procesima lučenja pojedinih hormona, sa svojstvima smanjivanja bolova i upalnih procesa. Kapsaicin se koristi u farmaceutskoj industriji i izrazito je dobar analgetik.

Ljuta Aleva paprika čak i u malim količinama podstiče cirkulaciju i ima povoljno dejstvo na krvne sudove. Kapsaicin određenim mehanizmima deluje i na pojedine hormone  koji su jako bitni za regulaciju osećaja sitosti, što ukazuje na to da je ljuta mlevena začinska paprika pogodna i za održavanje telesne težine.

U narodnoj medicini ljuta mlevena začinska paprika preporučuje se u kombinaciji sa medom.

aleva 2

Da li ljudi na pravi način koriste Alevu papriku? Koji je najbolji?

Mlevena začinska paprika je nezaobilazan sastojak mnogih jela. Koristi se u umerenoj količini tako da svojom aromom i bojom nadopuni i zaokruži osnovni ukus jela. Upotrebljena količina zavisi od vrste začinske paprike, namirnica kojima se dodaje, kao i prisustva drugih začina sa kojima se kombinuje.

Pored kulinarstva, mlevena začinska paprika je zbog blagog ukusa i karakteristične boje našla svoje mesto i u izradi mnogih prehrambenih proizvoda gde je poželjna crveno-narandžasta boja, kao što su: proizvodi od mesa, “snack” proizvodi, različite supe, sosovi i prelivi, u izradi pikantnih začinskih mešavina (“carry”), za dobijanje prirodnih boja i izolovanje ljutih komponenti (ljuta paprika).

Prisutne aromatične komponente i boja predstavljaju vredne sastojke koji su po prirodi prilično nestabilni. Radi očuvanja pomenutih komponenti mlevena začinska paprika se pakuje u nepropustljivu, hermetičku, specijalno dizajniranu ambalažu. Nakon otvaranja preporučuje se njeno čuvanje na suvom i tamnom mestu, u posudama koje se dobro zatvaraju.

aleva 3

Tekst: J.Stefanović
Foto: Wikimedia, Pexels, Max Pixel, Pixabay

Pages: 1 2