Naslovna / Putovanja / Etno kompleks Žikingrad
GALERIJA POD VEDRIM NEBOM
Etno kompleks ŽikingradGALERIJA POD VEDRIM NEBOM

Etno kompleks Žikingrad
GALERIJA POD VEDRIM NEBOM

Na Kapetan Mišinom Bregu, vrhu sa kojeg se pruža neverovatan pogled na Dunav, Donji Milanovac i dobar deo Đerdapske klisure, nalazi se jedinstveni ekološki etno kompleks zvani Žikingrad

Pre nešto više od jedanaest godina osnovali su ga na svom imanju slobodni umetnik Živorad Stefanović, u narodu poznat kao Žika Bosonog jer od početka proleća do kasne jeseni hoda bos, i njegova porodica. Kada je Žika ostao bez posla, bili su primorani da rade najteže poslove u šumi, sve dok im jednog trenutka nije predočio da postoji samo jedna mogućnost za njihov opstanak – da se okrenu etno turizmu. Na zgarištu roditeljske kuće u srcu nacionalnog parka “Đerdap” podigao je novi dom, nazvavši ga po najvećem srpskom humanisti 19. veka, kapetanu Miši Anastasijeviću. Ime nije odabrano slučajno, jer je upravo sa tog mesta čuveni dunavski lađar i trgovac posmatrao da li pristižu njegove barke. Tako je bosonogi Žika ostvario san, ne samo za sebe, već i za, kako uvek ističe, njegovo veličanstvo Gosta. I zaista, svaki slučajni posetilac i putnik namernik dobrodošli su u Žikingrad u svako doba, a ljubazni domaćini neće ga tako lako pustiti da ode.

Kapetan Mišin breg je mistično, autentično i nadasve inspirativno mesto, sa neverovatnim pogledom na okolne zelene livade i naš najveći nacionalni park, mada i zalazak sunca posmatran sa te tačke naprosto oduzima dah. Pored pansiona za goste, simpatični Žika ima i jedinstvenu umetničku koloniju, a po celom imanju je smešteno oko četiri stotine skupltura raznih veličina, inspirisanih nalazima iz obližnjeg Lepenskog Vira, mitskim bićima i saznanjem koliko je drvo plemenit materijal koji je u odsudnim trenucima obezbeđivao opstanak celoj porodici. Ovaj fakultetski obrazovani umetnik svojom rukom ume da udahne novi život polomljenim granama, kamenu i trulim panjevima koje pronalazi u šumi i na obali Dunava. U dvorištu su, osim te galerije pod vedrim nebom koja se zove “Čovek, drvo, voda”, smešteni i Kapetan Mišina čaršija, potok sa mostićem i lokvanjima, neobični Muzej vina sa više od stotinu flaša tog božanskog napitka iz celog sveta…
Uz atmosferu za pamćenje, začinjenu autentičnim zvucima muzike istočne Srbije koju pred posetiocima izvodi majstor sa gajdama i frulama, Žika i njegova supruga Dušica ponudiće vam vlašku sofru, bogatu trpezu sa specijalitetima ovog kraja i raznim đakonijama, među kojima su, na primer, tekijska pogača i pohovana kopriva.
Ako rešite da se otisnete Dunavom sve do granice sa Rumunijom i poželite da otkrijete kakve tajne čuvaju izuzetna priroda i istorija Đerdapa, nemojte zaobići ovaj neobični etno-umetnički kompleks iznad Donjeg Milanovca.

Tekst i fotografije: Snežana Ilić