Vesela domaćica
Pokloni sa emocijama

veselaDobar dan 🙂
Da vam šapnem…

Slavska sezona je počela. Znate i sami da smo mi tradicionalno dobri domaćini. Slavimo na veliko i naširoko trudeći se da svoje goste poslužimo raznoraznim đakonijama. Dajemo sve od sebe kako bi bar za malo svoja kulinarska umeća nadmašili u odnosu na prethodnu godinu. Moja slava je u decembru, pa još imam vremena da napravim dobar plan.

Povod što vam ovo pišem bio je moj odlazak na slavu kod veoma dobre prijateljice. Želela sam za tu priliku kupiti poklon pa se zbog toga i nađoh u jednoj prelepoj galeriji. Dok sam birkala i merkala po policama u radnju uđe jedan poprilično uzrujan gospodin obrativši se pravo sa vrata prodavačici:

„Dobar dan. Molim vas, dajte mi nešto što ničemu ne služi.“

Zatečena prodavačia se nasmeja: „Dobar dan. Kako baš to želite? Ovde sve ima neku svoju namenu.“

„Ne znam dete, ali tako. Ja sam od njih dobio nešto što baš ničemu ne služi i ne znam šta ću s tim.“

Priznajem zaparalo mi je uši. Čika „dobio“ pa se našao uvređen, pa sad želi da vrati, pa će oni dobiti, pa verovatno vratiti i tako u nedogled. Na izgled divni pokloni sa sve mašnama u prelepom papiru, razmenjivaće se sa sve osmehom na licu a gunđanjem u sebi, i pokrenuti lavinu osuda i procena, koje će ostati ugušene iza lažnog osmeha i jedino oslobođene pred prodavačicom na neutralnom terenu. Karike se nižu, lanac nastavlja, a radost primanja i davanja izostaje i gubi smisao.

Ovo naravno ne važi samo za davanje poklona. Postavlje se pitanje da li uopšte znamo da damo reč, savet, kompliment, zagrljaj, kritiku, ljubav, osmeh, poverenje, ili već bilo šta i da li to takođe znamo da primimo? Onako čisto iskreno iz srca bez očekivanja, mišljenja i procenjivanja iz ega.

Po svim životnim teorijama i učenjima, kao i po zakonu privlačenja, uvek ali baš uvek dobijamo ono što dajemo. Možda je lakše razumeti da ono što dajemo u stvari dajemo sami sebi. Verujem da najveći nesporazumi nastaju kada negde pomešamo davanje i trgovanje. Mislimo da dajemo a u stvari trgujemo jer imamo očekivanja. Očekujemo da nam na to naše nešto što smo dali taj neko uzvrati, a ako još uzvraćanje ne bude po našoj meri – eto problema. Nije zadovoljan ni davalac a ni primalac. To postaje onda računica i kalkulacija koja vodi ka pogrešnom rezultatu i koja se svede na davanje iz koristi koje ne ispunjava. Međutim kada dajemo onako iskreno i čisto iz srca, bez očekivanja, mi smo zadovoljni i ispunjeni. Mi smo pobednici. Ostaje nam u duši onaj divan osećaj radosti i zadovoljstva koji je samo naš i koji nam niko ne može uzeti, niti pokvariti. Davanje sa emocijama bilo čega mnogo više vredi od odrađivanja i obavljanja davanja radi normi, pravila i protokola našeg Balkana, kome smo svi na neki način podložni. Razumem da vladaju uverenja da gabarit poklona nosi vrednost i ne potcenjujem značaj „koverte“ našeg podneblja ali i konstatujem da smo donekle i mi sami odgovorni za ta nepisana pravila. Prihvatili smo ih, ali mi je i drago da možemo da ih i promenimo ako želimo. Na nama je.

„Posle ovog života ne ostaje ono što smo sakupili, nego ono što smo dali.“ – Gerard Chandry

Ja sam prijateljici kupila divne tufnaste šoljice za kafu. Nisu bile skupe ali svetle i sijaju kao „milion dolara“ jer sam ih začinila i obojila emocijom radosti i ushićenja kada ćemo iz njih popiti našu zajedničku kaficu. A čika… čika je ostao nervozno da šeta po radnji tražeći nešto bez svrhe u moru korisnih stvari. Razumem. Njegov EGO je bio gladan i hteo je da ruča. Da li ste vi ogladneli?

Probajte rolat od pilećih ili ćurećih grudi koji ću ja danas spremati i javite da li vam se sviđa. Pišite na www.facebook.com/veseladomacica1111 kako ste šta radite i da li dajete ili trgujete jer svi smo mi ponekad trgovci u duši.

ROLAT OD PILEĆIH ILI ĆUREĆIH GRUDI

Potrebno je: 1 kg ćurećih ili pilećih grudi, senf, 1 kašika majoneza, 1 kašika rena, 200 g slanine, so, biber, 1 dcl supe od goveđe kocke.

Priprema: Rastanjiti grudi, posoliti i premazati smesom od jedne kašike senfa i jedne kašike majoneza i rena. Preko toga staviti listove slanine, pobibetiti i uviti u rolat. Rolat uvezati koncem i tanko premazati senfom i uljem, sipati dcl supe od kocke. Prekriti folijom ili poklopiti i peći u rerni, povremeno polivajući sokom od pečenja.