Naslovna / Bonus za dušu / Koja je prva stvar koju biste uradili u životu drugačije
PRONAĐITE SVOJ BALANS
Brajan Trejsi i Kristina Stajn
Koja je prva stvar koju biste uradili u životu drugačije PRONAĐITE SVOJ BALANS Brajan Trejsi i Kristina Stajn

Koja je prva stvar koju biste uradili u životu drugačije
PRONAĐITE SVOJ BALANS
Brajan Trejsi i Kristina Stajn

pronadjite_svoj_balansOva knjiga čuvenog Brajana Trejsija, jednog od najpoznatijih govornika u svetu na temu ličnog i profesionalnog razvoja, i njegove ćerke, Kristine Stajn, kliničkog psihologa i licenciranog terapeuta, je sažet i jasan priručnik za svakoga ko želi da živi srećan i u miru, da uspostavi balans u svom životu

Nema davanja nade i obećanja, već niza koraka koje možete a ne morate napraviti. Od prve do poslednje strane ni u jednoj rečenici autori ništa ne nameću i ne tvrde već preporučuju, čime sadržaj čine prijemčivijim. Iznose da je dobro da zacrtamo svoje ciljeve jer inače „osuđeni ste na ostvarivanje tuđih ciljeva“.
U 6 poglavlja njih dvoje daju preporuke od kojih su nam mnoge poznate od ranije. S tim što su sada više usmerene ka uspostavljanju ličnog balansa, koji dovodi do osećanja sreće i blagostanja. Definišu balans kao trenutak u životu kada nam sve izgleda u savršenoj harmoniji. Šta pod time podrazumevamo je krajnje individualno, i treba da težimo balansu u skladu sa sopstvenom dušom.

1. poglavlje. Razjasnite sami sa sobom ko ste i šta vam je važno, koje su vaše vrednosti. Pazite, vaše lične, a ne nametnute da bi drugi mislili dobro o vama. One su osnova za vaš self-koncept, koji čine vaš „idealni self“ (slika savršene osobe kakva biste želeli da budete), „slika o sebi“ (osoba o kojoj mislite kao o sebi, kako sebe vidite da jeste) i vaše samopouzdanje (koliko se dopadate sebi). Što su dve slike sličnije, samopouzdanje je veće.
Vrednosti su ono što vas čini srećnim, ono što cenite kod sebe i drugih. Postoje karakterne, životne i vrednosti u odnosu na uloge i identitete. Zapitajte se i zapišite: kakva ste osoba (osobine), koje su vam kategorije važne (porodica, društveni život, karijera…), i koje su vaše najvažnije uloge (roditelj, radnik, umetnik….).

2. poglavlje. Šta je to što vas koči? Kad pravite kompromise nesrećni ste i pod stresom, i onda sebe ne volite i ne poštujete dovoljno. Ne radite to više, stavite svoju sreću na prvo mesto. Zamislite da nemate nikava ograničenja, da možete imati, biti i raditi sve što hoćete, i upitajte se: Koja je prva stvar koju biste uradili u životu drugačije? I uradite. Vi ste sebi najvažniji.

3. poglavlje. Napravite svoju vizuju savršenog života u svakom pogledu. Zapitajte se šta zaista želite. Da imate čarobni štapić, kako bi se taj savršeni život razlikovao od onog koji živite? Verujte u sebe, izbegavajte rečenice „ne mogu“ (parališe vas i koči), „pokušaću“ (umesto toga „uradiću“, „mogu ja to“) i slično.

4. poglavlje. Zamislite svoj idealan posao. Pravi za vas je onaj u kojem stvarno uživate, lako učite i radite, volite da učite više, dok radite zaboravljate na vreme, daje vam energiju, želite da budete odlični i težite usavršavanju, i cenite i pratite vrhunske stručnjake u toj oblasti. Isto je i sa porodicom i drugim sferama života.