Naslovna / Otvoreni um / Kako da promenimo naš sadašnji trenutak
VEŽBE ZA PRISUTNOST
Kako da promenimo naš sadašnji trenutak VEŽBE ZA PRISUTNOST

Kako da promenimo naš sadašnji trenutak
VEŽBE ZA PRISUTNOST

Ono o čemu piše i govori Ekart Tol sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. S druge strane, nije ni malo jednostavno da to primenimo na sopstveni život. Evo nekih jednostavnih vežbi, pa pokušajte

Ekart

Ekart Tol

Ekart Tol je svoju prvu knjigu napisao nakon godina sopstvenog emocionalnog nemira. Naime, otkrio je da se jedne večeri, bez ikakvog vidljivog razloga osetio bolje. Nakon toga su nastale njegove knjige o buđenja i razumevanju naše životne svrhe.

Prevazilaženje trenutnog stresa. Kako da ostanemo prisutni u sadašnjem trenutku ako smo suočeni sa rokovima, ili smo pod stresom zbog nekog drugog razloga koji nas očekuje u budućnosti?
Ekart Tol pruža relativno jednostavno objašnjenje, ali… da li to možete i da sprovedete u delo?
U svemu što radite, čak i kad je u pitanju potpuno jednostavna stvar kao što je pranje posuđa, vi imate cilj, u ovom slučaju da sudovi budu čisti. Najbolje bi onda bilo da svoju punu pažnju uvek usmerite ka onome što trenutno radite, bez obzira što na periferiji vaše svesti i dalje postoji vaš cilj. Kada idete na put, znate svoju destinaciju i uglavnom tok vašeg puta. Ako ste previše fokusirani na odredište nećete uživati u putovanju. U stvari, možda ćete biti pod stresom jer još niste stigli. Možda mislite da ćete, kada konačno stignete na odredište, biti ispunjeni i srećni, ali u međuvremenu, vi ignorišete sadašnji trenutak. A ceo život se sastoji samo od ovog trenutka. U gotovo svim slučajevima shvatićete da vaša frustracija nije uzrokovana trenutnim okolnostima, već vašim OČEKIVANJIMA od tih okolnosti.

Ne nadajte se, živite. S obzirom da se i sam borio sa emocionalnim i životnim krizama, Ekartu uvek postavljaju pitanje kako onda on može nekome da daje nadu? Ali, nada nije odgovor, kaže autor jedne od najprodavanijih knjiga na planeti Moć sadašnjeg trenutka.

Nada je vrsta odlaganja sreće ili zadovoljstva. On radije predlaže da sada i ovde vidimo da je moguće nešto drugo. Ako ste nestrpljivi, verovatno ćete shvatiti da je anksioznost obrazac u vašem umu i bez obzira gde idete ili šta radite vi ćete uvek nalaziti nove razloge da budete zabrinuti. Ostanite samo u ovom trenutku i nikada vam više neće biti potrebna nada, ne nadajte se, živite!

Vežbe za prisutnost koje predlaže Ekart Tol
– Okrenite se oko sebe i gledajte, posmatrajte šta vidite. Gledajte, slušajte, osetite. Budite prisutni.
– Obratite pažnju na vaše disanje i osetite energiju u vašem telu.
– Da li možete da vidite neke male, prelepe sitnice na koje ranije niste obratili pažnju?
– Da li možete da potvrdite da je baš ovaj trenutak predivan?
– Vaš um će se naprezati da odgovori: Da, ali već u sledećem trenutku će vas dočetaki neki problem. Ali, vi se potrudite da ostanete u ovom trenutku.
– I zapamtite ovaj trenutak, makar trajao samo minut, dva.

Tekst: Anđelika Rosić