Matični mleč PČELINJE MLEKO ZA BOLJI IMUNITET

Matični mleč
PČELINJE MLEKO ZA BOLJI IMUNITET

Iako na pomen ove guste blede mase mnogi iskrive lice zbog karakteristične arome i oštrog ukusa, mleč zauzima počasno mesto među proizvodima koje nam daruju pčele. A ima bar hiljadu razloga zbog kojih je dragocenost te supstance teško izmeriti

Ne postoji bolest koja se ne plaši matičnog mleča. Blagotvorno dejstvo ovog dara prirode na ljudski organizam poznato je od davnina, a njegova biološka i nutritivna vrednost pominju se i u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre više od pet hiljada godina. I otac medicine Hipokrat pominjao je lekovita svojstva mleča koji je s pravom zvao „pčelinjim mlekom“. Već i epitet „kraljevski“ u njegovom engleskom nazivu „royal jelly“ obašnjava koliko je vredan i zbog čega važi za najskuplji na tezgama proizvođača meda.

Počasno prvo mesto. Ova dragocena supstanca smatra se vrhuncem biosinteze zbog čudesne kombinacije specifičnih sastojaka. Proizvod je sekrecije mladih pčela i za maticu predstavlja isto što i majčino mleko za bebe. Zahvaljujući mleču kojim se isključivo hrani, matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice, i može da živi šest godina, za razliku od radilice čiji je životni vek samo dva meseca. Koristeći mleč, u sezoni polaže i do tri hiljade jaja dnevno, a ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu koje ima i na čoveka. Danas mleč zauzima počasno prvo mesto među proizvodima koje nam daruju pčele.

Ima sve što je potrebno. Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, mleč je dragoceno sredstvo za očuvanje zdravlja i ubrzanja procesa izlečenja. Sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje organizma: belančevine sa esencijalnim aminokiselinama, masti odgovorne za njegova antikancerogena i antibakterijska svojstva, ugljene hidrate. Šećernu bazu čine glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal. Veoma je bogat i sastav minerala, koji ima sve važne makro i oligoelemente, dok u domenu vitamina dominira B kompleks. Kompozicija i količina sastojaka zavisi od geografskog položaja i klime.
Imuni sistem je poslednja linija odbrane koja se aktivira kada infekcija već prodre u organizam. Kada te barikade popuste, razna oboljenja počinju ofanzivu i kasnije ih se nije lako rešiti. Matični mleč ima nezamenljivo mesto u jačanju i odbrani imuniteta. Sadržaj raznovrsnih jedinjenja, proteinske kombinacije, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline, posebno Omega 4 i 6, kao i svojstva da vrši detoksikaciju i regeneraciju ćelija, dovode do jačanja i boljeg funkcionisanja celog sistema. Pomaže eliminaciju slobodnih radikala, izazivača niza teških oboljenja, koji preko najopasnijih toksina iz vazduha, vode i hrane dospevaju u naš organizam.

maticni_mlec_02

Većina naučnika uverena je da bi mogao biti jedan od glavnih sastojaka u lečenju raka

Konan za zarazne bolesti. Matični mleč je pravi Konan Uništitelj u mikrosvetu zaraznih bolesti, jer oružjem koje nosi u sastavu nemilosrdno tamani viruse i važi za moćno preventivno sredstvo protiv raznih infekcija. Posebno se preporučuje tokom promena godišnjih doba, početkom jeseni i proleća, kada organizam i raspoloženje popuste pred vremenskim prilikama. Upotrebljava se za lečenje gripa, herpesa, hepatitisa, polenske groznice, bolesti jetre i bubrega, pankreatitisa, problema sa spavanjem, čira na želucu, lomova kostiju, simptoma menopauze, kožnih bolesti i povišenog holesterola.

U potrazi za lekom protiv raka. Malo je poznato da već decenijama učestvuje i u potrazi za lekom protiv raka, jer je većina naučnika uverena da bi mogao biti jedan od glavnih sastojaka. Naime, dokazano je da zahvaljujući efektu koji potiče iz lipidne frakcije zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje bolesnih ćelija, najviše kod limfocitne leukemije i limfosarkoma. Istraživanja su pokazala da obolelom organizmu omogućava da se toliko oporavi da može da izdrži radio i hemoterapiju. I ne samo to. Mleč neutrališe dejstva radijacije, kao i razna zračenja kojima smo svakodnevno izloženi.

Afrodizijak iz košnice. Ova riznica zdravih materija reguliše i krvni pritisak delujući na nervni sistem, a ako se pravilno koristi, može za čak pedeset odsto da smanji bolove u zglobovima koje uzrokuju artritis i reuma. Povećava umnu i radnu sposobnost, psihofizičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje, a poznat je i kao “afrodizijak iz košnice”. Otklanja zamor, poboljšava koncentraciju i pamćenje, intenzivira razmenu materija i usporava proces starenja. Reguliše rad vitalnih organa i odličan je za detoksikaciju organizma. Lečenje matičnim mlečom pokazalo je sjajne rezultate kod male dece koja imaju poremećaj u ishrani, dok neki od najboljih sportista planete često ističu da se tajna njihovog uspeha krije upravo u ovom prirodnom anaboliku. Treba li posebno pomenuti da se odlično pokazao i u borbi protiv stresa kojem smo sa svih strana izloženi?

Samo kratkoročno. Ipak, pored svih tih dobrih osobina, treba naglasiti da je matični mleč siguran za upotrebu samo ukoliko se ne koristi dugoročno. U suprotnom, može da izazove nuspojave i ozbiljne alergijske reakcije kao što su astma, oticanje grla, stomačne tegobe, osip. Preporučuje se da dan počnete kašikom mleča, a u apotekama mogu da se nabave i razni suplementi na bazi ovog proizvoda. Pčelari savetuju da se mleč, kao i med, uvek uzima drvenom ili plastičnom kašikom, jer metalna uništava vredne i hranljive sastojke. Pri konzumaciji u bilo kom obliku držite mleč malo duže u ustima, pod jezikom, kako bi lagano apsorbirao i ušao u krvotok. S obzirom na to da je naše tržište preplavljeno raznim falsifikatima, kupujte ga kod vama poznatih proizvođača meda, i to onaj koji nije mešan sa drugim prozivodima.

Pripremila: Snežana Ilić
Antistres misao