Jelena Tomašević Bosiljčić
Ljubav i razum

„Tajna uspešnog braka je Ljubav! Nju bezuslovno treba da prati zdrav razum i dobra komunikacija partnera koji treba da razgovaraju o svemu, da budu tolerantni, da poštuju različitost i da budu zadovoljni sobom, onim što rade. I onda je lepo svima, pa i ljudima u okruženju.“

Žena anđeoskog glasa. Pevačica, supruga, majka…. Rođena je u Negotinu, a odrasla u Kragujevcu. Muzikom se bavi od svoje sedme godine. Karijeru je počela igrajući i pevajući u KUD-u „Abrašević“ u Kragujevcu. Sa trinaest godina proglašena je za najboljeg vokalnog solistu KUD-a, a potom je na brojnim koncertima i takmičenjima nastupala kao solista pevajući tradicionalnu srpsku muziku. Bora Dugić, virtouz na fruli, prvi je prepoznao njen muzički dar. Mnoga od Jeleninih izvođenja zabeležena su  trajnim snimcima koji se nalaze u fonoteci Radio Beograda. Uporedo sa negovanjem izvornih kompozicija, bavi se i pevanjem pop muzike. „Užička snajka“ Jelena Tomašević Bosiljčić, govori o vrednostima,  životu i muzici.

Jelena Tomaševic 01Kažite nam nešto o vašim pevačkim počecima.

– Imala sam samo sedam godina kada sam prvi put nastupala na „Dečijoj Šarenijadi“ u Kragujevcu na kojoj sam pobedila pevajući pesmu grupe Zana – “Nisam, nisam devojka tvoga druga”. Tu su svakako i brojni nastupi na školskim priredbama, gradskim takmičenjima, kao i pobeda na Jugoslovenskom dečijem festivalu – 1993. godine. Ti nastupi su me ohrabrili da nastavim da se profesionalno bavim muzikom.

Znamo da je značajnu ulogu u Vašoj mladosti odigralo i Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ iz Kragujevca?

– U pravu ste. Sećam se da je naša učiteljica Verica upisala ceo razred u KUD “Abrašević” u Kragujevcu. Kroz naše druženje i zabavu, zavolela sam  igru, tradiciju i izvornu muziku. Istovremeno sam počela da pevam i u pevačkoj grupi „Smilje“ pod vođstvom Slavice Mihailović – poznatog koreografa, etnomuzikologa i velikog autoriteta iz sveta muzike.

Učila nas je ne samo o lepoti običaja, igre i pesme, nego i lojalnosti, iskrenosti, marljivosti i požrtvovanosti. Zahvaljujući ovom, prijateljstvo među nama u KUD-u bilo je izuzetno jako. Veselili smo se i uživali na brojnijm putovanja po svetu. Bilo je to bezbrižno i lepo vreme kojeg se sa zadovoljstvom i danas sećam.

Posle pobede na osmoj smotri folklornih ansambala Srbije, sa nepunih trinaest godina proglašena sam za najmlađeg solistu KUD-a.

Nastupi na velikim pozornicama Srbije, regiona i Evrope dali su mi krila za visine koje su usledile.

Pages: 1 2 3