Naslovna / Dobre priče / Alis Pečarić Marić
Knjige su najbolji učitelj, terapija i antistresni lek
Alis Pečarić Marić Knjige su najbolji učitelj, terapija i antistresni lek

Alis Pečarić Marić
Knjige su najbolji učitelj, terapija i antistresni lek

Imala je bogatu i uspešnu 22 godine dugu karijeru menadžera, a onda iznenada, kako sama kaže, u pedesetim godinama, dobila – otkaz. Nije potonula. Shvatila je da je vreme da izađe iz zone komfora u svet svojih snova. Alis Pečarić Marić odlučila je da prati svoje srce.

Pokrenula je blog „Čitaj knjigu“, a zatim i profile na raznim društvenim mrežama.

Tako je, uz troje dece, u Zagrebu u kojem živi, krenula da širi ljubav prema knjigama, i to vrlo uspešno, po celom regionu.

Alis Pečarić Marić1

Da li je samo pratila treptaje svoje duše i onaj čudni osećaj da je to područje kojem se valja posvetiti? Alis kaže:

– U potpunosti je bilo tako. Posle otkaza, osećala sam se jadno i poraženo. Dobila sam etiketu „nezaposlena“ i svima bila naporna. Srećom, ubrzo sam shvatila da sam u životu premalo pažnje posvetila srcu, a previše razumu. Razum me je stalno argumentima ubeđivao, iako nisam bila srećna i zadovoljna u poslu, stalno bila mobingovana i ponižena, da ne dajem otkaz i da i dalje radim za dobru i sigurnu platu, službeni auto i dobar mobilni.

Svesna da svi patimo od straha i stida da nećemo biti dovoljno dobri, počela je da upoznaje sebe, ima razumevanja i bude blaga prema sebi, jer to drugi nisu bili. Na pitanje šta joj stvara sjaj u očima našla je jasan odgovor: knjige i sve u vezi s njima.

– I onda je sve krenulo samo do sebe. Prepustila sam se. Iako tu u početku nije bilo ni sigurnosti, ni  zarade, ni  priznanja, ja sam samo radila ono što mi je srce nalagalo. Manijakalno i bez prestanka. Moji su to nazvali opsednutošću. A ja sam konačno počela da slušam srce. Ubrzo sam shvatila da je došlo vreme da odbacim ono što mislim da jesam i prihvatim ono što sam zaista – priča Alis.