Naslovna / Dobre priče / Alis Pečarić Marić
Knjige su najbolji učitelj, terapija i antistresni lek
Alis Pečarić Marić Knjige su najbolji učitelj, terapija i antistresni lek

Alis Pečarić Marić
Knjige su najbolji učitelj, terapija i antistresni lek

Knjige su i dragocena terapija i lek. Alis priča:

– One su najbolje „sredstvo“ protiv stresa, zabrinutosti i nepronalaženja smisla života, i dodaje da je biblioterapija važna u suočavanju s različitim teškoćama i životnim preprekama – Da bi bila uspešna, čitanje mora da postane navika. Važno je da svakodnevno izdvajamo vreme za čitanje. Knjige nas uče strpljivosti, uvažavanju tuđih mišljenja i stavova, prihvatanju različitosti i toleranciji.

Kako i zašto da zavolimo knjige, ili im se vratimo? Alis nam kaže da je pravi odgovor misao francuskog književnika Viktora Igoa i citira je:

„Knjige su uvek tu da nam pruže utehu u trenucima samoće i beznađa, obraduju nas i nasmeju, onda kad nam je to najviše potrebno. One su naši najbolji prijatelji. Puno daju, a ništa ne traže. Sa svakom pročitanom stranicom dobijemo neku novu snagu.“

Alis Pečarić Marić3

A kada ne čita i ne piše, Alis hrani čula i dušu – prirodom.

– Volim šetnje šumom, a pogotovo volim more. Kako imamo kuću na moru, tamo provodim barem četiri meseca u godini. Jednostavno preselim svoj život uz Jadran. Nema lepšeg. Ili, kako je rekla Miranda Hart: „Ja se uvek stvarno i istinski odmaram samo kada sam sama. Daj mi malo sunca, bazen i pogled na more i ja sam srećna.“

Alis Pečanić Marić družiće se sa nama u Beogradu, u utorak, 27. februara.

Ova šarmantna autorka bloga „Čitaj knjigu“ biće gost predavač projekta KULTURAN SVET koji organizuju Centar za lični razvoj “Lepo mi je” i Centar personalnog razvoja. Tema susreta sa Alis Pečarić Marić je “5 knjiga posle kojih volimo više”. Ako želite da zaronite sa nama u svetove koje nam daruju knjige dođite u Lava Novi klub, 27. februara u 19 časova.

Tekst: Željka Zebić