Marije Jilings mindjuse

Marija Jilings
UNIKATNI NAKIT KAO BESKRAJNA INSPIRACIJA

Marija Jilings, dizajnerka i vlasnica brenda Jazz Fashion – Netherlands, u “avanturu” dizajniranja i izrade unikatnog “Steampunk” nakita krenula je kada se odselila iz Beograda, gde je živela do svoje 29. godine

U Holandiju je iz Beograda Marija Jilings otišla jer je sledila svoje srce. Ali, trebalo je od nečega i živeti. Po struci ekonomski tehničar, na takav posao nije mogla da računa. Na “Steampunk” stil je sasvim slučajno naišla na internetu i..

– Bila je to ljubav na prvi pogled. Nisam završila ni jedan kurs ovog tipa, 100% sam samouka, i smatram da najveću ulogu u ovom poslu igraju talenat i mašta. Svaki umetnik doživljava “Steampunk” na svoj način, a ja, pošto sam romantik, volim da pravim “romantične” komade sa puno detalja.

Marija Jilings
Marija voli da pravi “romantične” komade sa puno detalja

Nakit koji izrađuje od celih satnih mehanizama je unikatni ili rađen u malim serijama. Na primer, minđuše “Pegasus wings” koje su objavljene u dve knjige o Steampunk-u, rađene su u kombinaciji satnog mehanizma i krila, sa Swarovski kristalima, čiji je Jazz Fashion i oficijelni branding partner. I nakit koji Marija  izrađuje u kombinaciji sa juvelirskom smolom je unikatan. U poslednje četiri godine napravila je više hiljada komada i ne postoje dva ista.

Interesovanja naše sagovornice se ne zaustavljaju na nakitu. Iz njene radionice je “izašlo” i par skulptura u saradnji sa drugim umetnicima – dva “ Steampunk” jajeta koja su učestvovala na izložbi uskršnjih jaja u Hajatu, 2011. i 2012. godine.

Marije Jilings
Nakit koji izrađuje od celih satnih mehanizama je unikatni

Danas Marijine radove možete da vidite na sajmovima zanatlija, raznim festivalima, izložbama ručnih radova i umetničkim izložbama u Srbiji i širom Evrope. Za uspeh i promociju nakita podjednako je zadužena i njena sestra Suzana Stajkić Reljić.
Inače, naša sagovornica ističe da joj i suprug pomaže kad god ima vremena i srećna je jer je talentovan za ovu vrstu umetnosti.

Čitaoci koji žele da se više informišu o Mariji i njenom nakitu mogu da je prate na Facebook stranici: https://www.facebook.com/pages/Jazz-fashion/222001251540?fref=ts

Tekst: Marina Manga