TEA U PARKU

Teodora Pavlovska
R&B SA SRPSKIM MOTIVIMA

Jedna od najmlađih američkih stipendista sa Balkana u Njujorku priprema svoj kantautorski album za koji je i muziku i tekst napisala sama, a sama će pesme i otpevati

Teodora Pavlovska (1992) pre roka je prošle godine diplomirala pevanje na čuvenom muzičkom fakultetu Berkli (Berklee College of Music), a ovih dana u Njujorku privodi kraju pripreme oko snimanja svog prvog albuma. Ova mlada umetnica „stvara“ muziku koja je uglavnom R&B i prati savremene svetske stilove, ali je posebno zanimljivo što je u nekoliko pesama „udenula“ poznate motive iz klasične ali i nekoliko sentenci iz tradicionalne srpske muzike.

Diploma je tek početak. Uporedo sa srednjom Teodora je u Beogradu završila i srednju muzičku školu Vladimir Vučković, a glavni predmet bio joj je klavir. Takođe, paralelno je završavala i solo pevanje kod profesorice Ilone Kantor. To znanje joj je bilo dragoceno tokom studiranja na Berkliju, ali i sada tokom rada na svojim pesmama.
– Mislim da mi je ono dalo prednost nad ostalim muzičarima iz celog sveta koji se bore da budu primljeni i dobiju plaćenu školarinu na ovom prestižnom ali i najskupljem fakultetu na svetu – kaže Teodora i dodaje kako je, iako svesna da je diploma tek početak njene muzičke karijere, bila posebno zadovoljna jer je školovanje na Berkliju omogućilo da konkuriše i bude izabrana da peva sa zaista velikim zvezdama planetarne muzičke scene i da od njih uči.

MAGIC-Led-Zeppelin-legend-Jimmy-Page-and-singer-Teodora-Pavlovska-from-Serbia-and-Geri-Aallen-in-Berklee-Boston-USA-10.5.2014.-Teodora-Pavlovska-de-gree-Berklee-College-of-Music
Bila je ushićena kad joj je na pozornici čestitao Džimi Pejdž čuveni gitarista Led Cepelina

Među zvezdama. Na Berklee College of Music u SAD-u redovno se održavaju veliki koncerti jer su skoro svi predavači poznati umetnici. Posle audicija, na njima mogu da učestvuju i studenti. Teodora napominje da je na jednom od njih doživela nešto neverovatno jer joj se obratio čuveni kompozitor, tekstopisac i gitarista Led Cepelina (Led Zeppelin), Džimi Pejdž (Jimmy Page). O ovom događaju, koji se odigrao prošle godine u maju, Teodora i danas priča sa posebnim ushićenjem.
– Veče pre nego što par stotina studenata na velikoj svečanosti dobije diplome u Agganis areni u Bostonu Berklee College of Music je organizovao tradicionalni godišnji koncert na kojem je specijalna gošća bila Valeri Simpson (Valerie Simpson). Ona je odabrala mene i još četiri devojke da tokom celog njenog nastupa pevamo prateće vokale. U prvom redu sedeo je legendarni kompozitor, tekstopisac i gitarista Džimi Pejdž kojeg sam prepoznala jer su moji mama i tata veliki fanovi Led Cepelina. Pred sam kraj koncerta Valeri je na scenu, kao počasnog gosta, pozvala Pejdža koji je došao direktno do mene, čestitao mi, i onda me poveo do sredine pozornice gde me je zagrlio i tako održao kratak govor o tome koliko je zadovoljan onim što se te večeri čulo na velikoj svečanoj bini.
Teodorini roditelji nisu imali mogućnosti da prisustvuju svečanosti, ali su gledali uživo prenos koncerta preko interneta.
– Znala sam tada da sam im se bar malo odužila za sav naporan rad i brigu oko mog izdržavanja tokom studiranja, za sve ono što se ne dobija uz stipendiju. Njima ću posvetiti i svoj prvi album, ponosno kaže mlada umetnica.

Teodora desno sa  zvezdom Sledah Garet pevačicom i  kompozitorkom hitova Majkla Džeksona
Sa Seidah Garet, pevačicom i kompozitorkom hitova Majkla Džeksona

Prateći vokal velikanima. Teodora ima 23 godine života i isto toliko godina završene škole jer je istovremeno pohađala više njih. Od ranog detinjstva je nastupala na mnogim manifestacijama, a 2005. godine dobila je za a kapela pevanje prestižnu nagradu tog vremena Zlatnu sirenu grada Beograda. Ipak, svojim najvećim uspehom tokom školovanja i studiranja smatra kratku ali značajnu karijeru pratećih vokala velikanima koji su već zauzeli mesto u enciklopedijama najvećih interpretatora i kompozitora sveta.
Berkli je na youtube postavio dvadesetak tih nastupa na kojima Teodora peva prateće vokale za dobitnice Gremmy nagrada (Patti Austin, Seidah Garrett, Gerri Allen, Lillie Tinsley i Valerie Simpson).

Ponosna na humanitarne koncerte. Sa značajnim imenima američke i svetske muzičke scene Teodora je nastupala na više koncerta i povodom obeležavanja značajnih jubileja kao što je Memorial Day koji se u Bostonu održava svakog 11. septembra kao uspomena na teroristički napad u Njujorku 2011. godine. Takođe, sa svojim kolegama je učestvovala u nizu humanitarnih koncerata a jedan od njih je bio posvećen i našoj zemlji.
– Samo dva dana posle strašne poplave u Obrenovcu mi studenti smo organizovali koncert uz podršku našeg Univerziteta. Prikupljena sredstva poslali smo preko Fondacije Divac u Srbiju – seća se Teodora i kaže da je ista grupa studenata ranije organizovala koncert i snimila spot za pomoć ugroženima posle zemljotresa u Turskoj.
Teodora krupnim koracima hoda prema svom snu koji je zamislila još kao veoma mala. Već se našla u svetu velikih zvezda a mi joj želimo da jednog dana i ona sama to bude.
https://www.youtube.com/watch?v=JfgfIn2Ol1Q
www.reverbnation.com/teyadora
www.teyadora.com

Tekst: Anđelika Rosić

Pages: 1 2