san

Analiza sna
SAN O OPERACIJI

Živana, 55 godina, razvedena je i živi sa tridesetogodišnjom ćerkom. U dvogodišnjoj je vezi koju uskoro planira da ozvaniči. Sanja sledeći san

Primer: Nalazim se u hirurškoj sali i kroz staklo vidim kako hirurzi pripremaju ćerku za operaciju. Ne znam o čemu se radi jer znam da je ćerka potpuno zdrava. Veoma sam uplašena i dok ćerku uvode u anesteziju, nekako saznajem da će operacija izgledati tako što će biti rasečen svaki organ da bi se proverilo njegovo stanje. Očajna sam i pitam se na šta će ličiti zdravlje i život moje “zakrpljene” ćerke čak i ako se ispostavi da je potpuno zdrava. Budim se u strahu.

Komentar: Prema podacima koje ste napisali uz san, nekoliko dana pre nego se san pojavio, vodili ste razgovor sa svojim partnerom i tom prilikom ste se dogovorili da počnete zajedno da živite tj. da vi pređete kod njega. I upravo kada ste se spremali da ovu odluku saopštite ćerki, usnili ste ovakav san.

Hirurzi koji se spremaju da operišu ćerku tj. da raseku i provere zdravlje svakog njenog organa zapravo su vaši “agresivni” aspekti kojih u ovom trenutku niste svesni jer očigledno ne uspevate da sagledate oštre i grube posledice “operacije” koju ste planirali da ovih dana sprovede nad ćerkom tj. da joj saopštite svoju odluku o odvajanju od nje i preseljenju kod partnera.

Nesvesna psiha vam poručuje da bi ovakav drastičan postupak, nagla promena, naglo odlaženje iz doma u kojem ste živeli sa ćerkom poslednjnih dvadeset godina, uprkos ćerkinoj zrelosti (30 god.) i psihičkom zdravlju (znate da je ćerka zdrava i zato se u snu čudite operaciji) mogao pogubno da deluje na nju. Operacija tj. saopštenje i ostvarenje vaše odluke bi pogodilo (raseklo) svaki deo njenog tela tj. njene psihe i iako je zdrava (metaforički zdravi organi govore i o zdravoj psihi), posledice bi ipak ostale jer bi telo (psiha) ostalo “zakrpljeno”.

Dakle, san šalje poruku da malo pričekate i da postupno i promišljeno, sa puno takta i možda uz neophodno razumevanje i pomoć svog partnera, obavite ovu “operaciju” tj. odvajanje od ćerke kako ne bi bila potrebna ni anestezija (metaforički ukazuje da bi ćerka u suprotnom bila šokirana, psihički pogođena, omamljena šokantnom vešću). Jednostavno, san vam upućuje poruku da niste u trenutku ove odluke dovoljno razmišljali o mogućoj reakciji ćerke, verovatno misleći da zbog korektnih odnosa sa vašim partnerom i njene  zrelosti ne bi trebalo da ova promena za nju bude uznemiravajuća.Međutim, mnoge stvari u životu nisu onakve kako izgledaju a snovi su tu da nam na to skrenu pažnju i urade korekciju.

Pročitajte još i: ANALIZA SNA – PORUKA NA ZIDU

Tekst: dr Mirjana Đurđević