Mira Kovačević
Vinorel me je ponovo pokrenuo

Da li znate šta je vinorel? Reč je o staroj likovnoj tehnici slikanja vinom koju je „vratila u život“ naša sagovornica Mira Kovačević.

Rođena je u Zemunu, Školu za umetničke zanate završila je u Šapcu, diplomirala slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi akademika Dušana Otaševića, a danas živi u Istočnom Sarajevu gde je štafelajno slikarstvo zamenila slikanjem vinom.

vinorel1

– U slikarstvu, gde postoji mnogo umetnika u celom svetu, veoma je teško raditi nešto drugačije, posebno i prepoznatljivo. Preko deset godina negovala sam neobičnu likovnu poetiku inspirisanu detinjstvom, dečjim crtežima, veselim pogledom na svet. Ali, došlo je do zasićenja, bila mi je potrebna promena. Nakon puta po Hercegovini, pre više od godinu dana, gde sam uživala u predivnom vinima, setila sam se jedne stare, pomalo zaboravljene likovne tehnike, a to je VINOREL – slikanje vinom. Shvatila sam da je to  promene koja mi je toliko bila potrebna. Vinorel me je ponovo pokrenuo, a kada je to zainteresovalo mnogo ljudi – znala sam da sam dobro odabrala, kaže naša sagovornica.

Pages: 1 2