8 tamburaša

8 tamburaša u prirodnoj veličini
pozdravljaju posetioce ispred Vinarije Zvonko Bogdan na Paliću

Ispred Vinarije Zvonko Bogdan postavljene su danas spomen-statue kultnih 8 tamburaša Janike Balaža, izrađene u bronzi, u prirodnoj veličini, a uradio ih je vajar Franjo Mačković. Statue je “otkrio” lično Zvonko Bogdan, zahvaljujući kome je pre četiri godine jedno od vina ove vinarije ponelo ime “8 tamburaša”, a skulpturu Zvonka Bogdana otkrio je njegov unuk. Zvonkova želja je bila da se jedno njegovo vino posveti upravo ljudima koji su kako kaže „ceo život proveli na bini, pola metra iza njega”.

“Ovi ljudi su obeležili jedno vreme i udarili pečat, dali standard sviranja na tamburi i pamtiću ih dok sam živ. Janika Balaž je kao učenik na violini, preuzeo tamburu i okupio ovaj mali orkestar. Svi muzičari su imali veliko poštovanje i strahopoštovanje prema njemu i zauvek će ostati sinonim za svu tamburašku muziku jednog vremena koje je prošlo.

Čiča Sladić je bio rodom iz Bečeja i bio je najveći i najprivrženiji Janikin saradnik, a bez njegove svirka orkestar ne bi tako zvučao. Bocan je jedini živi član koji i danas svira čelo i on je najbolji čelista koji se pojavio. Majstor na kontri, rođen u Čonoplji, bio je neodvojivi član orkestra – Pišta Kormanjoš. On i ostali dali su onu boju tamburi koja je bila prijemčiva i privlačila sve ostale orkestre tamburaških instrumenata. Steva Nikolić iz Silbaša je bio najšarmantniji član i njemu sam posvetio svoje stihove, i bio je jedan od onih koji, kako bi moj profesor rekao, nije ni znao koliko je muzikalan. Glavni vokalni solista bio je Ivo Nikolić i njegov glas je u mnogim serijama i filmovima. Joška Kovač je pevao i prvi i drugi glas. Temelj sviranja na bas primu udario je čika Josip Familić, a po rečima Pere Tumbasa, on je bio njegov najbolji učenik”, rekao je Zvonko Bogdan na svečanosti povodom postavljanja skulptura.

U njihovom stvaranju, pored vajara Franje Mačkovića učestvovali su i livac Igor Kulčar, Marinko Piuković, stručni saradnik, i Zvonko Bogdan.

Pages: 1 2