Art magazin

Milena Miletić
OD SLUČAJNOSTI DO JUBILEJA

Kada je pre tri godine došla na praksu na Art televiziju nije slutila da će je posao pred kamerama toliko zaokupiti da će Art magazin, koji uređuje i vodi, ovih dana obeležiti tri godine postojanja. O emisiji, nadahnućima, snovima i još ponečemu Milena Miletić je pričala za čitaoce našeg portala

Pre tri godine naša sagovornica je dobila priliku da vodi i uređuje Art magazin, emisiju koja se bavi kulturom. Na Art televiziju je došla na praksu, kod glumca i voditelja emisije 30 minuta Dejana Jelače i, po njegovoj preporuci, ubrzo dobila priliku da radi emisiju koja odgovara njenim interesovanjima. Danas priznaje da joj u početku nije bilo nimalo lako, ali je imala podršku i poverenje uredničkog tima.
Studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka, osim teorijski, nisu joj puno pomogle u praksi. Bilo je grešaka na početku, kaže, ali je to nije obeshrabrilo i nateralo da prekine. Naprotiv, davalo joj je vetar u leđa.
Inspiraciju je pronalazila u raznim stvarima. Šta god joj se učinilo zanimljivim, pokušavala je da od toga napravi neku priču.
– Mediji su velika škola, jačaju nas ali i bude ono ljudsko u nama što je samo čekalo trenutak da izađe na površinu.

Iako je televizija medij koji izaziva najviše stresa, u vašim emisijama izgleda kao da njega uopšte nema. Kako se to u današnje vreme postiže?
– Kada snimam emisiju ne osećam nikakvu vrstu stresa, više je to pozitivna trema. Ali, volim kada postoji blaga doza tenzije, jer to znači da svakom sagovorniku prilazim sa poštovanjem i željom da razgovor ispadne onako kako obe strane žele, a pre svega da se dopadne gledaocima. Najveći stres mi predstavlja traženje gostiju. Emisija traje sat vremena i to je period koji mora da bude popunjen zanimljivim sadržajem. Pronaći goste koji su zanimljivi, profesionalci u svom poslu i pri tom imaju nešto aktuelno i interesantno da ponude gledaocima, nije ni malo lako. Samo snimanje mi je zadovoljstvo, jer znam da su se sve kockice sklopile. Moja tajna za snimanje emisije bez stresa je upravo zadovoljstvo koje osetim kada pronađem nekoliko gostiju za koje znam da će preneti POZITIVNU ENERGIJU na gledaoce i svojim prisustvom pomoći da vratimo kulturu na mesto koje joj pripada.

Da li su postojali trenuci kada ste samoj sebi rekli: E, ovo neću više da radim! Kako se takvi trenuci prevazilaze i nastavlja dalje?
– Bilo je takvih trenutaka, ali osećaj dizanja ruku od svega što sam do sada uradila, kratko traje. Onda sednem sama sa sobom i stavim na papir dobre i loše strane mog posla u TV novinarstvu. Kada shvatim koliko divnih gostiju je prošlo kroz studio, kada se setim svih onih knjiga, pesama, projekata, koncerata, izložbi, radionica o kojima smo pričali i predstavljali, ne mogu da kažem da sam uzalud potrošlila ove tri godine, a kamoli da dignem ruke od svega toga. Taj osećaj kada znate da ste na pravom putu i kada ste sigurni da na neki način podižete SVEST O VREDNOSTI i značaju kulture u našoj zemlji, dovoljan je da me gura napred sa željom da budem što bolja i da gledaocima ponudim nešto drugačije, nešto vredno pažnje.

Milena Miletic
Divan je osećaj kada znate da ste nekome pomogli da krene u ostvarenje svog sna

Da li emisiju koncipirate na osnovu ličnih interesovanja ili na osnovu toga šta očekujete da bude interesantno gledaocima. Ili…?
– Uvek se trudim da svaki sadržaj bude zanimljiv gledaocima, jer je to moj cilj. U konsultovanju sa kolegama pronađem pravo rešenje, ali i preko društvenih mreža komuniciram sa gledaocima, pa na osnovu njihovih predloga napravim listu gostiju koje bih mogla da pozovem u Art magazin. Volim da dovedem goste koji su profesionalci u svom poslu, koji se ne pojavljuju često u medijima, a pre svega one koji tek kreću u svoju MISIJU. Dati nekome vetar u leđa i podržati ga kada je na početku je nešto što svako od novinara treba da uradi. Možda sam tada subjektivna, jer želim da neko dobije prostor u mojoj emisiji upravo iz razloga što je nov, što tek upoznaje medijsku scenu i treba mu podrška. Divan je osećaj kada znate da ste nekome pomogli da probije led i krene u ostvarenje svog sna.

Pages: 1 2