Neka mnogo bitna

Ivana Đorđević
Neka mnogo bitna

Neka mnogo bitna_Ivana ĐorđevićNovinarka i voditeljka Ivana Đorđević je za portal Antistres vodič napisala oko 100 kolumni za nešto više od dve godine. Nedavno je na osnovu ovih priča izašla prva Ivanina knjiga “Neka mnogo bitna”.

-Kod mene su sve velike stvari u životu dolazile nekako slučajno, sa neposrednom inspiracijom ili sa ljudima koje sam upoznavala. Da li sam ja “jedna srećna žena”, što bi rekla Brena, ne znam, tek želja da moja pisana reč bude složena u jednu knjigu postoji odavno. Srećna sam što sam je realizovala upravo sada. Slučajnost se ovog puta sastoji u tome što sam do izdvača Albion books došla slučajno i bio mi je izazov da uđem u ovu priču. Pola izazov, a pola čisto zadovoljstvo. Inspiracija za kolumne koje sam pisala na Antristres vodiču su dolazile, kažem spontano, iz najbližeg okruženja i potrudila sam se da prenesem dozu humora koju unosim i u svakodnevne razgovore. Bile su to priče u rubrici “Muško-ženski svet” koje su se svakog petka iščekivale sa nestrpljenjem, jer sam ja pisala o svemu onome o čemu su drugi ćutali ili lažno moralisali.

Kakve su prve reakcije na knjigu, s obzirom da je njen sadržaj intrigantan?

– Prve reakcije su fantastične, pošto se prodaje i u knjižarama i online na mom sajtu Ivanineprice.com. Pišu mi ljudi sa svih strana sveta, iz regiona pogotovo, i deluje mi da sam ciljnu grupu jako dobro pogodila. Među recenzentima imam Vanju Bulića, Jasminu Stefanović, urednicu Antistres vodiča, Vanju Bokun Popović, psihologa, zatim tu je Vesna Dedić i naš poznati bloger, kolumnista i TV autor – Mili Čolić.

Neka mnogo bitna 1

Razbijala sam neke tabu teme na šaljiv i komičan način, na relacijama muško-ženskih odnosa. To su sve one fine nijanse kojima bojimo svoje odnose kada pričamo o ljubavi, prijateljstvu, kada se pravimo važni, ne javljamo se jedni drugima zbog ko zna kakvih sitnih strasti, ciljeva, ili prosto želje da ispadnemo bitni. Tu su imovinsko pravne ljubavi, opisala sam kako muškarci vole kada vole iz interesa, a kako vole žene u istoj situaciji. Razlika je recimo u tome, što žene ne kriju da su s nekim iz interesa, pa im prikače ono “sponzoruša”, dok za muškarce interesantno ne postoji adekvatan termin. Zašto je on kada ne može da se skrasi – frajer, a kada ona ima dosta udvarača – dobija epitet da nije dovoljno moralna. Istraživala sam teme kao što su – ljubav za jednu noć, povremena ljubav, zašto lažemo u ljubavi i da li ljubav ipak pobeđuje sve. Izbegla sam filozofiranje i fokusirala sam se na ono što je bazično u tome. Ljubavi ili ima ili nema, sve čime se služimo kada se muvamo i želimo ili ne želimo da budemo s nekim, možemo da stavimo u kontekst komedije. Jer za deset godina, sve ono što nas sad potresa u ljubavi biće bitno kao lanjski sneg. Pokušala sam da i u muškarcima i ženama probudim taj osećaj, da ništa što ih sada boli ili im smeta, realno nije i ne mora da bude problem, koliko god da je nekada iritantno. Znate, jedini realni problemi u životu su kada nemate da jedete ili nemate gde da spavate, ili ste daleko bilo, bolesni. Ljubav je životu neophodan začin, ali bože moj, nekada nema i ne treba biti vrlo praktičan u svemu tome. Mene je recimo tome naučio život, a aktere mojih priča uči komičan kontekst u koji sam svoje priče stavila. Obrađivala sam teme kao što su druga žena, drugi muškarac, zašto lažemo i varamo u ljubavi, šta praštaju muškarci, a šta žene. Koliko smo spremni da osuđujemo žene koje ljubav uče više puta, a koliko smo negde blagonakloniji prema muškarcima, jer ako se žena razvede, ona nešto izmišlja i kako to da nije spasila brak, a muškarcu se recimo prašta i ako je oženjen a ko’ momak živi. Da li se ljubav najbolje leči brakom, i zašto je strast kao šporet smederevac – ako ga ne ložiš, ugasi se. Kada se žene muškarci i zašto im je brak retko prioritet, kako se ponašaju žene kada ne mogu da se odluče između dva muškarca, da li je teretana novi seks, zašto su lepe žene same, da li se ključ od srca daje na poverenje, gde staje taj čuveni poslednji voz…? Sve ove teme su u našem okruženju, o njima se šapuće, ja sam samo neko ko sve to rekao naglas.

Pages: 1 2