Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Zakon obilja
Tehnike samopomoći Zakon obilja

Tehnike samopomoći
Zakon obilja

Ako ste odmah pomislili na novac i materijalna dobra, onda ste samo delimično ovaj Zakon obilja sagledali. On je veoma specifičan i univerzalno je načelo svega što postoji.
Ovaj Zakon je vezan za naše uspehe i neuspehe. Vezan je za naše misli i emocije. Vezan je za naše odnose.
Veoma pažljivo razmislite o njemu.

Ja sam to doživela ovako:
Obilje misli. Od toga čemu dam važnost kada mislim, dobijem obilje sličnih misli. Razmišljam šta nisam uspela, pokrećem lavinu misli koje će potvrđivati i pronalaziti sve moje neuspehe. Što duže se vežem za takvu misao, to više imam dokaza i iz memorije vadim sve šta nisam uspela. To obilje neuspeha izaziva obilje negativnih osećanja, obilje razočarenja, kritike i samokažnjavanja. A samo zato što ne razumemo da svojim fokusom pokrećemo obilje toga na šta se fokusiramo. U obilje neuspeha, u ovom slučaju.

Isto tako, ako se fokusiramo na ono što smo uspeli, dobićemo gomilu misli koje će nam dati priznanje šta mi sve jesmo uspeli. Obilje uspeha koje smo postigli.
Zanimljivo zar ne?
Obilje iskustva i jednih i drugih.

Zato kažu da na sve što obraćamo pažnju, baš to raste!

Razmislite o vrlinama… pojaviće se obilje vrlina. Ali, isto tako, imate li mane…? Ako svoju pažnju dajete manama – obilje mana će se ukazati.

Ako ste ljuti na nekog i pokrenete tu ljutinu, to će se uvećavati do toga da ćete imati obilje ljutine u toku dana, sve više i više ćete se ljutiti i imati razloga da budete ljuti.

Ovo što sam napisala trebalo bi da vam posluži samo kao razumevanje da će iz svega na šta mi stavimo svoju pažnju i poklonimo svoju energiju, rasti obilato. Pa, obilje je neminovno. Zato dolazi i do depresije i do anksioznosti, do strahova, paničnih napada, bolesti. Uhvatili smo se za neku misao ili ideju i proizveli obilje. Samo krenite, na primer, da se žalite na neku bolest… izazvaćete obilje telesnih problema. Samo će se uvećavati i umnožavati.

Dobro, to je sad jasno. Sad razumete da obilje nije samo ono dobro koje mi želimo… Obilje je sve, a u našem životu posebno u šta mi uložimo svoju energiju.

Zakon obilja1

Imamo i prirodno obilje:
Obilje kiše, obilje suše…
Obilje peska, obilje trave, obilje drveća, obilje vazduha, vode, zemlje.
Obilje životinjskih vrsta, obilje ljudi… pa samo pre dvadeset godina je bilo pet milijardi stanovnika a danas nas je sedam I po milijardi! Sve više i više.