Kolumna

Kolumna
ISTORIJSKO – NJET!

Svašta sam ja čula. I da različito volimo sa 20, 28, 35 i 40. I da ljubav ima različite pojavne oblike kroz životna razdoblja. I da je bitan period kada nekoga sretnete. Ali jedna me izjava skoro onako baš takla. Kaže, sve ono što je voleo kod mene počelo je da ga nervira i ostavila sam ga zbog ljubomore i zvocanja

Znam ženu, okrenem, pitam, hoćeš da sarađuješ i da mi ispričaš priču do kraja. Kaže hoću.
Ljubav je planula na početku njene sada već vrlo uspešne karijere, on je pao na njenu lepotu, šarm i energičnost. Dobili su i dete. Njoj se zalomilo da u poređenju sa njim, njena karijera ide uzlaznom putanjom i da je svake godine sve uspešnija. On je ostao tu gde je, izuzetno cenjen u svojoj oblasti, dete je raslo. Ali, on je jednostavno imao utisak da više ne može da prati njen korak, a kako se sve dešava na Balkanu – vremenom umesto podrške, dobijala je samo sputavanje i prebacivanje.

Razmišljala je ona, kaže debelo, šta da radi. Dete je raslo, ona je radila punom parom, svake godine njen račun je dobijao po još jednu nulu, preselili su se u veći stan. Ona je kupila lokal, razgranala posao, a on se slavno propio. Onako, muški. Svakodnevno. Na sve što nije funkcionisalo, on je dodao još jednu nulu.
Kaže da je zahvaljujući patrijarhalnom vaspitanju, dugo i debelo mislila svaki put kada bi pomislila da ga ostavi, jer joj je nekako slatko bilo kada vidi njih troje kao porodicu. Kap u prepunoj čaši je bila jedne večeri, kada je došla sa službenog puta i kada je shvatila na koji način priča o njoj pred detetom. Kada je dete otišlo da spava, a on počeo da je kinji, rešila je da to preseče. Da nastave svako svojim putem.

Najbolja odluka koju je donela u životu kaže bila je što je sa njim prekinula ama bilo kakav kontakt. Jer da sluša opet kako je stalno na putu, kako nije dobra majka, kako je ovakva i onakva, nema smisla. Više je kaže to nije ni povređivalo, jer je to zvocanje postalo toliko često da je počelo da smara.
– A vidiš, ja sam samo htela bolji život za nas troje. Da je njemu krenuo posao, ja bih njega podržala. On mene nije. I što je najgore mi nismo pukli zbog manjka ljubavi, nego zbog manjka razumevanja.
Što je najgore, ženi se toliko smučio i život i brak da dugo nije pomišljala ni na muškarce ni na zajednicu.

Danas ima tipa naravno, ali ne pada joj na pamet da se udaje opet. Kaže jedino da je taj na prevaru odvede pred oltar pa da nema kud. Ovako – istorijsko njet. Ali braku. Ljubav može, brak je kaže, ne zanima.
Istini za volju, oni se vole i takoreći žive zajedno. I zanimljiva stvar, taj naš novi zet je vrlo ponosan na nju, njen izgled, njen uspeh. I nema problem s tim. I sam je vrlo uspešan i ona je jako ponosna na njega.
Zanimljiva stvar što ih ja vidim zajedno do kraja života. Ljubav će biti tu dokle god se budu ponosili jedno drugim. Dokle god se držite zajedno, ne može vam zaista niko ništa.
– Možda smo se samo sreli u pravo vreme, ko zna. Volim kako izgledam svaki put kad se pogledam u njegovim očima.
Kada nam se pridružio, način na koji su razmenili poglede jasno mi je dočarao sve ovo o čemu ona priča. Oni zaista obožavaju jedno drugo. Možda je i odvede pred oltar, na prevaru, što da ne 🙂

Piše: Ivana Đorđević