Naslovna / Kolumne / Vesela domaćica
Vaše misli o nekome govore o vama, a ne o njemu
Vesela domaćica Vaše misli o nekome govore o vama, a ne o njemu

Vesela domaćica
Vaše misli o nekome govore o vama, a ne o njemu

veselaDobar dan 🙂
Da vam šapnem…

Mirisala je na sarmu. Uredne kratke frizure u skladu sa njenim ranim šezdesetim, skromne jakne boje tek uzorane zemlje, nestrpljivo, uspravnih ramena, stajala je u marketu sa moje leve strane. U drhtavim rukama, izborane nadlanice prevrtala je četiri krem banane nestrpljivo cupkajući da ne zakasni. Da oni, unuci, ne dođu, a ona nespremna za darivanje slatkiša. I sarma se krčka, veselo je čavrljala u redu sve češće toplim, smeđim očima pogledajući prema vratima ne bi li što pre izašla i vratila se u svoj svet. U mislima sam poželala da budem deo njega. Htela sam na momenat i ja da sedim za velikim kuhinjskim stolom okružena porodicom na okupu dok vatrica pucketa i tek izvađena, vruća pogača se puši. Dok sam tako u mojim mislima čula i zveckanje escajga pri postavljanju njihovog stola i veselu ciku bakinih unuka, zapahnu me parfem. Divan, jak, cvetni. Stajala je iza mene. Visoka, besprekorno isfenirane duge, plave kose. Blago našminkana, jedrih punih usana, dugačkih trepavica, čvrsto je stezala ručku svoje korpe sa dijetalnim keksom i voćnim jogurtom.

Ona verovatno bakinu kaloričnu sarmu ne bi ni probala :)! Stamena i čvrsta u svojim kožnim čizmama nestrpljenje je jedino pokazivala gledanjem na svoj skupoceni sat. I ona je žurila u svoj svet koji se na trenutak ukazao u mojoj glavi. Videla sam je na čelu stola, poslovnog sastanka, kako sa uredno posloženim papirima ispred sebe rukovodi drugim ljudima dajući im smernice za ostvarenje njihovog zajedničkog poslovnog cilja. Svideo mi se i taj njen svet i na trenutak sam poželela da sam i deo njega.

A da li su ti njihovi svetovi zaista takvi kakve ih ja vidim u svojoj glavi?

Možda i nisu. Možda baka živi sama i baš samo komšinici pomaže da spremi slavu. Možda lepa devojka žuri na biro da podnese molbu na novom konkursu kako bi konačno u ranim tridesetim dobila svoj posao u struci. Možda? Verovatno nikad i neću saznati prave slike njihovih svetova. To uostalom nije ni bitno.

Bitno je koliko mi u suštini dozvoljavamo svojim mislima o drugima i njihovim svetovima da kreiramo sopstveni svet i vrednujemo i nosimo svoje mirise.

Mi ne možemo znati istinski kako neko živi zaista u svoja četiri zida, u onoj sopstvenoj čauri gde sve maske padaju i gde ostajemo ogoljeni sami sa sobom. Ne možemo, i ne treba, ali to što nam se neretko čini da drugi žive bolje od nas, samo nam može uneti pometnju i konfuziju u naš svet. Koči nas i blokira ili širi i raduje, zavisno od osećaja koji imamo u sebi posmatrajući tuđe živote. Da li i kako utiču na vas vaše misli o drugima znaćete po prvim emocijama koje vam se javljaju recimo kada kod nekoga primetite nešto lepo ili vam neko saopšti lepu vest. Ako se jave radost i sreća, na dobrom smo putu i svoju realnost ćemo kreirati na osnovu tog prvog dubokog osećaja koji dolazi iz naše podsvesti. Ako nam se jave zavist ili ljubomora da drugi imaju više i bolje od nas, blokiraćemo se. Vibriraćemo nemanjem i vrlo brzo će nam se to pokazati i u realnosti. Ako se i desi da nemate lep osećaj i lepu misao o tome, ne brinite – jer radom na sebi to možete promeniti. Praćenjem tih osećaja možete doći do pogrešnih uverenja koje ste stekli tokom života i promeniti ih u svoju korist samo ako ih otkrijete i to naravno želite.

Zato dragi moji pratite svoje misli o nekome ili nečemu i ne verujte im uvek. To su samo naše misli. Druge ne dotiču,  a o nama samima mnogo govore ako ih razumemo. Slušajte ih i družite se sa njima, ali ne dopustite da vas ubede da za nekoga sunce više sija i da cveće u tuđem dvorištu lepše miriše. Ako ipak i zaključite da miriše lepše, onda u tome uživajte i radujte se – jer jedino samo tako može zamirisati i kod vas.

Ja danas nisam dozvolila da me zanesu tuđi mirisi i moje misli o njima. Meni ipak najlepše miriše miris iz moje kuhinje. Danas spremam lažnu sarmu, možda nije kao bakina, ali je prelepa. Probajte i pišite kako ste i šta radite… čekam vas www.facebook.com/veseladomacica1111.

LAŽNA SARMA

Potrebno je: 1kg ribanog kiselog kupusa, 500 g mešanog mlevenog mesa, 1 jaje, 1 šoljica pirinča, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 100 g dimljene slanine, so, biber i ulje.

Izmešati mleveno meso, jaje, opran pirinač, sitno iseckan crni i beli luk, malo ulja, iseckanu slaninu, so i biber pa napraviti od toga veće kuglice ili manje pljeskavice. Kupus oprati i ocediti i složiti u dublji sud koji ima poklopac. Prvo ide red kupusa, pa kuglice od mesa koje treba utisnuti u kupus, pa preko toga još jedan red kupusa. Dodati malo vode i peći u rerni na oko 180 stepeni oko dva sata.
Prijatno!

Foto: Unsplash