Naslovna / Kolumne / Ivana Đorđević / Nepoštovanje prvog i drugog stepena
LJUBOMOR(N)A
Nepoštovanje prvog i drugog stepena LJUBOMOR(N)A

Nepoštovanje prvog i drugog stepena
LJUBOMOR(N)A

Velike istine dolaze slučajno. Sedele smo i pile kafu sa drugarom na Baščaršiji, kad saznadoh jednu veliku istinu

Pričali smo na temu ljubomore, ko jeste, ko nije, kada jeste, da li ima razloga i u tom pravcu. Taman kad sam se žučno bacila u raspravu u nameri da objasnim da ja zapravo nisam ljubomorna, ali da ne volim da me neko pravi budalom… drugar me prekide i kratko reče: To je nepoštovanje, to nije ljubomora! Ti ne tolerišeš nepoštovanje.

Kad malo vratim film, razne stvari sam ja od žena doživljavala, samo zato što muškarci pored mene nisu bili pravi. I zato što sam morala da brinem da li ću ostati dovoljno dama, onda kada je trebalo da budem prava uličarka. Barem rečnikom. Tužno, ali istinito. 
Pod stare dane sam naučila da zaslužujem bolji tretman od onog na koji sam navikla, jer u prvoj mladosti čovek u ime ljubavi razno kiselo voće jede. Jer misli da tako treba. Toleriše čovek u ime ljubavi svašta. A žena pogotovo. Ako je u pitanju čista ljubav. Ne pričam o sponzoraškim varijantama ljubavi, gde ona trpi sve i svašta da bi vozila autić, šetala bundicu i na sveže operisani nosić stavila firmirane naočare. 

Nepoštovanje je zapravo kada muškarac ne ume da pokaže da je određena žena samo njegova. I onda ga jelte saleću druge, nekim čudom izuzetno naivne, vrlo nasmejane i nevinog izraza lica. A on kao lepo vaspitan, ne ume da ih odbije. Nije nego. To je nepoštovanje prvog stepena. 
Nepoštovanje drugog i poslednjeg stepena je kada naivnost muškarca pređe u otvoreni flert, a žena sa kojom je to može da vidi. Svojim očima. A kad nestane poštovanje, obično ode bestraga i sve ostalo.

U zrelim godinama ljubav sama po sebi promeni oblik i preraste u čisto poštovanje. Onda je to nešto sasvim drugo. Muškarac i žena postanu pravi supružnici, ljubavnici ponekad, ljudska obaveza jedno drugom. To je neka druga ljubav.
Da se mi vratimo na ovu našu, koja može da se konzumira. Ženi se neće zameriti muškarac koji je ne voli, ali hoće onaj koji je ne želi. Ljubomora je uvek tamo gde ima sumnje, iz sumnje se rađa strah, a iz straha ljutnja. Gde se nepoštovanje useli, ljubav trajno  bude proterana.

Zato tražite mnogo, da biste dobili još više. Ne pristajte na malo. Ni ljubavi ni poštovanja. Ograničavajte sebe kada ste ljuti, a ne kada volite. Tada su jedino svi srećni. A svoju sreću ljubomorno čuvajte. Od drugih.

Piše: Ivana Đorđević
Foto: Sara Pavlović