Naslovna / Kolumne / Ivana Đorđević / Odnos moći u vezi
MORALNO ILI NE – MORALO JE DA SE DESI
Odnos moći u vezi MORALNO ILI NE – MORALO JE DA SE DESI

Odnos moći u vezi
MORALNO ILI NE – MORALO JE DA SE DESI

Nikad ne potcenjuj moć činjenice da se stvari promene u nečiju korist. U ljubavi to radi po sistemu – nikad ne reci nikad. Jer je odnos moći u jednoj vezi skoro pa uvek promenljiv. A priča ide ovako. Što bi rekao jedan moj drug sa FB – kratka priča. A ide ovako…

Oboje su zauzeti, ali poneti strašću jelte desilo im se da završe zajedno. Sad to zajedno, moralno ili ne moralno, moralo je da se desi. I u startu da zaboravimo da su zauzeti, jer je ovde fokus na nečem drugom.

U neko doba, žena ko žena se zaljubi. Živa duša. I otvoreno mu to pokaže, da bi joj on objasnio da oni nisu u vezi i da je sve među njima neobavezno. Ona, pokisla ko miš, teška srca to proguta, ali mu ne zaboravi. I samo jednom mu je u šali, tek kao test vožnju spomenula “da je on sad njen” ne bi li videla njegovu spontanu reakciju. Na sve to on joj šmekerski odgovori “kako on pripada samo svojoj ženi, a sve ostalo…nije važno“. Izrevoltirana, ona mu odbrusi “da i ona pripada samo svom mužu, pa joj to ne smeta da bude sa njim“. Zakrpe se oni nekako, preživi se nimalo duhovita činjenica da je jedan bio žešće grub, sve se završi sa gorkim OK, ali nastavi život da teče dalje.

Trajalo to tako trajalo, mislim to što nisu u vezi, ali se redovno viđaju, imaju seks i sve ono što se inače u vezi događa, da bi ona njemu u jednom trenutku spontano prestala da piše i obraća se. Sem bez preke potrebe. Čudila se sama sebi, kaže, kako joj se to desilo, on je otputovao preko bare, pa je to povezala s tim. A onda se setila kako joj je objasnio na početku – nisu u vezi i ne moraju da se čuju i viđaju tako često. I ne moraju. Odlično. To joj je trebalo. Objašnjenje.

E, negde u to doba, kad je njoj takoreći počelo da biva svejedno, kaže krenule su njegove poruke. Nimalo erotske, ništa dirty talk, samo čista i iskrena emocija. Konačno… Sve ono što je oduvek želela da od njega čuje, sve ono kako je oduvek želela da zvuči i bude…postalo je preko noći. I sve zato što je njoj postalo svejedno i što se prosto distancirala.

Znao je u sred noći da joj pošalje poruku samo da je pita šta radi, bez obzira što je na drugom kraju sveta. Seks je kaže postao drugačiji, prisniji, ma postao je, kaže, pravo pravcato vođenje ljubavi. Ali kada joj je rekao da on svaki dan misli na nju i da je želi samo za sebe, ona se po prvi put uplašila. Jer se ovoga puta – zaljubio on.

Nije ona nikakva fatalna žena niti neki kalkulator u ljubavi, nikad nije ni bila, jednostavno nije u tom fazonu. Samo joj je u jednom trenutku pukao film. Te nije veza, te ne sme da se zaljubi, te on je malo zauzet, a malo slobodan… Kaže, da je došla u fazu, kada joj je postalo svejedno i da se više nikada ne javi. Kad ono, čim je došla u fazu ravne linije, njemu srce počelo da kuca!

Šta je dalje bilo i da li plamen gori i dalje nisam pitala, jer je nisam dugo videla, ali se iskreno radujem zbog njih. Jer je realno došlo do poravnanja. Svako je dobio ono što je želeo. Ona priznanje da mu je ipak stalo iako pripada samo svojoj ženi a on šansu da vidi kako je bilo njoj kada joj je to saopštio.

To sa tim pripadanjem realno se mora jako ozbiljno shvatiti. Jer i žena i muškarac pripadaju samo onome na koga misle. Papiri i dokazi o pripadnosti pale kod nepokretnosti i te vrste dokazivog vlasništva. U ljubavi – teško.

A što se tiče odnosa moći u vezi, to se menja. Ne sme čovek da bude bahat u odnosu na tuđe emocije. Nego zahvalan što ga neko voli, čak i ako ne može da odgovori na to. Jer, život voli poravnanja, a kada do njih dođe, obično ne pita da li smo spremni.

Piše: Ivana Đorđević
Foto: Dalibor Milošević