Naslovna / Dobre priče / Isidora Kemiveš
SVAKA POČETNA IDEJA IMA MILIJARDU PUTEVA
Isidora KemivešSVAKA POČETNA IDEJA IMA MILIJARDU PUTEVA

Isidora Kemiveš
SVAKA POČETNA IDEJA IMA MILIJARDU PUTEVA

Iza sebe već ima bezbroj napravljenih unikatnih ogrlica, a odnedavno je počela da kreira i suknje od tila. To su ipak za nju samo počeci jer planira da sa brendom Пierre napravi ozbiljnu karijeru u svetu mode

Prva sećanja na detinjstvo naše sagovornice vezana su za različite ideje o biznisu i prvim preduzetničkim koracima. Iako tada nije znala da se to tako zove, umela je svojoj baki satima da priča kako će otvoriti video klub, butik, radnju… Dok su se druga deca igrala lutkama i autićima, Isidora je posvećeno računala troškove za struju, vodu, zakup za lokal… Sada joj to deluje smešno ali je ponesena inspiracijom uveliko krenula preduzetničkim stazama. Pravni fakultet, čija je diploma čeka za nepunih godinu dana, samo će joj pomoći u poslovanju vezanom za umetnost i brend koji stvara.

Prva kreacija. Prvi pravi pokušaj da nešto napravi bile su kožne narukvice sa nitnama, koje su tada bile modni hit.
– Odradila sam ih veoma kvalitetno, tako da su reakcije bile pozitivne. Međutim, na jednoj izložbi na koju sam došla sa ogromnim šeširom i u nekom svom fazonu, jedna koleginica mi je rekla da kad gleda “gomilu kožurine” i mene, to joj nikako ne ide zajedno. Rekla je: “Mislim da treba da radiš nešto ekstravagantnije jer ti to možeš da izneseš”. Tako je sve počelo…

Sopstveni brend. Inspiracija da napravi svoj brend kao realan nastavak interesovanja za umetnost došla je sasvim prirodno. Isidora igra balet, svira klavir a moda je, po njenim rečima, bila sledeća faza.
– Mislim da ona ipak neće biti samo faza koja će proći, jednostavno znam da sam to ja i da se u ovoj priči najbolje osećam.
Najpre su iz Isidorine kreativne radionice nastale ogrlice a nedavno je počela da kreira i zanimljive suknje od tila.
– Kada sam birala ime brenda, želela sam nešto neutralno, ali da ima predispoziciju da postane svetsko, poput Marni, Prada, Chanel. Tako je nastao Пierre. Malo sam zakomplikovala sa prvim ćirilicnim slovom, ali tako je moralo biti, sa tajanstvenim smeškom kaže naša sagovornica.

Brušenje ideja. Kao već iskusan “majstor svog zanata” Isidora kaže da je najsrećnija kada su njene mušterije zadovoljne onim što napravi.
– Ideje se pojavljuju u najrazličitijim trenucima tokom dana. Imam utisak da je moj mozak kao kompijuter koji sve pamti i u jednom trenutku složi kockice i manifestuje ideju. Na primer, dešava se da na ulici primetim detalj na cipeli nekog prolaznika, vidim boju laka za nokte, na Instagramu fotografiju cveća, grada ili neku odevnu kombinaciju… Iz svega toga pojavi se slika u mojoj glavi koja nije potpuno jasna. Onda uđem u radionicu i ograničena materijalima sa kojima raspolažem polako krenem da “brusim” ideju, da je oblikujem… Tako dođem do finalnog proizvoda. Rekla bih da svaka početna ideja ima milijardu puteva ali samo jedan se manifestuje, kao što samo jedan čovek nastane od bezbroj mogućih varijanti. Naravno, gomila njih se nikad ne realizuje a neki komadi nastanu i sasvim slučajno. 

Inspiracija baletom, pa istorijom. Iako ideja o kreiranju garderobe postoji oko godinu dana, suknje su, kako kaže naša sagovornica – došle iz vedra neba. Samo u jednom danu donela je odluku, sve pripremila, organizovala tim i počela.
– Za sada su to suknje koje liče na baletske, ali su različitih dužina. Jedan period istorije mi je, takođe, posebno zanimljiv ali neću otkriti koji. Biće jasno u narednim mesecima kada se pojave prve kreacije.
Inače, ona sama najviše voli da nosi stvari koje su komotne i udobne.
– Mislim da nemam neki stil koji ima konkretno ime. Oblačim ono što mi se tog dana sviđa i nekada se dešava da imam nekoliko potpuno stilski različitih elemenata na sebi. Ali, ja volim taj kontrast. 

Na svom putu. Kuda će je sve ovo što radi i stvara odvesti, Isidora ne može da zna. Ali, kaže, prepušta se u potpunosti i oseća svakog dana da je na svom putu.
– Polako stvaram tim, a u jednom trenutku kad budemo veliki imaćemo kvalifikovane ljude na svojim pozicijama. Ja ću biti ponosna na to što sam stvorila i radujem se tom trenutku podjednako kao i svakom sledećem danu na tom putovanju.

Zabeležila: Anđelika Rosić