Naslovna / Dobre priče / Vesna Milićević
Obradujte svoja čula
Vesna Milićević Obradujte svoja čula

Vesna Milićević
Obradujte svoja čula

Iako je od svoje desete godine videla sebe u svetu društveno-humanističkih nauka, što je i realizovala kada je postala master pravnik sa odbranjenom tezom na međunarnodnom smeru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, život je za nju imao drugi plan. Uživala je u vinima svog porodičnog vinograda ali joj tada nije izgledalo kao da će to imati neki dublji smisao.

– Sve ostalo je putovanje na kome sam imala svoje kokreatore i splet naizgled čudnih okolnosti koje su me pripremale za ulazak u svet vina koji trenutno živim, kaže Vesna Milićević, jedan od osnivača Udruženja za unapređenje vinogradarstva i vinarstva “Vinodeljstvo”. Naša sagovornica odnedavno drži i interaktivne degustacione radionice pod nazivom “Osvestite čula osetite sebe” o uparivanju odabranih vina i deserta napravljenih prema ovim etiketama.

vino i desert

Kako si došla na ideju da uparuješ vina i deserte?

– Verujem u to da SVEMIR sve posloži za naše najveće i najviše dobro i da se sve zaista dešava s razlogom i na vreme. Ništa nije slučajno, kao i ovaj intervju. Pre tačno godinu dana bila sam na jednoj značajnijoj vinskoj manifestaciji na kojoj su bili izloženi deserti iz uobičajene ponude jedne poslastičarnice koja je bila u ulozi sponzora te manifestacije. Nisam sladokusac ali sam neko ko gotovo uvek sluša svoju intuiciju i tako sam posegla za desertima skoro sa ushićenjem da ih probam sa crvenim vinima. Pratila sam tu radost u sebi. Prepustila sam svojim čulima da uživaju i istražuju. Uronila sam u spektakl koji se u meni odvijao. Tada sam shvatila da se upravo u meni rodila ideja o uparivanju vina i deserta, ali ne deserata koje s lakoćom možemo da pazarimo u poslastičarnicama ili marketima, već deserata specijalnih receptura za svaku etiketu i to izrađenih od potpuno prirodnih sastojaka bez pojačivača ukusa, veštačkih boja… Nakon toga nastavila sam da istražujem i za mnoge etikete već napravila recepture a onda i angažovala profesionalne poslastičare koji prema mojim recepturama prave deserte za radionice „Osvestite čula osetite sebe“. Ono što je najvažnije, jeste činjenica da vino i desert traže ljubav njihovih stvaralaca. A iz velike ljubavi čuda su se stvarala, stvaraju se i stvaraće se.