Naslovna / Dobre priče / Vesna Milićević
Obradujte svoja čula
Vesna Milićević Obradujte svoja čula

Vesna Milićević
Obradujte svoja čula

Zbog čega su vino i slatikiši antistresni i zašto tako mogu da deluju na nas?

– I vino i slatkiši jesu antistresni ako njihovo konzumiranje ne zloupotrebljavamo. U suprotnom, mogu da budu vrlo stresni za čitav organizam. Dakle, bitna je namera i svest o tome. Bilo da uparujemo vino sa desertima ili ih ponaosob konzumiramo, oni opuštaju i neizostavno zahtevaju uživanje u trenutku i apsolutnoj posvećenosti i predanosti čulima. Moja ideja je da “zaronimo” u sebe i otkrijemo lepote koje nam pružaju naša čula kroz dubine emocija koje bivaju probuđene mirom i harmonijom koje nosimo u sebi, a nismo ih svesni zbog tzv. „brzog načina života“ koji nas sputava da zaista osetimo sebe. Primera radi, počnimo od disanja. Koliko smo zaista svesni da dišemo (udah-izdah)? S tim u vezi, nameću se i druga pitanja: Koliko smo zaista živi? Koliko smo zaista svesni svojih čula? Koliko zaista osećamo sebe?

Ako samo posmatramo vinovu lozu koja svojim korenima traga kroz dubine zemljine kore da bi živela čak i vekovima (poput čuvene vinove loze sa Hilandara), ili čitav vek (poput vinograda koji slave svoje stote berbe) i uredno daruje svoje plodove, onda svako od nas može da bude vinova loza koja daje najlepše plodove jer živi radost svog postojanja.

Bigu akademija 

Pošto je ovo portal o antistresu, šta je za tebe najbolji antistres?

– Od kako sam shvatila da ne postoje „loši“ ljudi i „loše“ situacije, sve je postalo potpuno drugačije. Zapravo sve su to lekcije i ono što je najvažnije – to je vera da se sve dešava za moje najveće dobro. Na primer, kada nešto što silno želim ne dobijem, za mene to samo znači da mi dolazi u život nešto neuporedivo bolje od željenog… Od metoda koje rado primenjujem i koje su deo moje svakodnevice jesu meditacija, zahvalnost i primena Zakona privlačenja jer misli i emocije koje one stvaraju oblikuju naše živote. Zato je važno znati da sve što dolazi u našem pravcu jeste odgovor na misli koje gajimo. Do nas je, ne do drugih.

U skladu sa tim, koliko je tebi važno da radiš posao koji voliš?

Kada čovek napravi izbor da radi posao koji voli, to zapravo i nije posao već poziv kojim oplemenjuje i ulepšava živote drugih ljudi, ali i sopstveni. Tada sve u životu dobija potpuno drugačiju dimenziju, a život postaje čudesan jer on to i jeste. Sve je moguće, samo treba imati vere u sebe i pratiti svoju intuiciju jer ono u šta verujemo ima veću moć nego ono o čemu sanjamo, šta priželjkujemo ili čemu se nadamo.

Zabeležila: Anđelika Rosić
Foto: Marina Manga, privatna arhiva