Naslovna / Putovanja / Nešto drugačije / Jedinstvena avantura
HOTEL OD LEDA U RUMUNIJI
Jedinstvena avanturaHOTEL OD LEDA U RUMUNIJI

Jedinstvena avantura
HOTEL OD LEDA U RUMUNIJI

Jedini ledeni hotel u istočnoj Evropi, koji svake godine izgleda potpuno drugačije, nalazi se u srcu planina Fagaras na nadmorskoj visini od 2034 metara, u rumunskim Karpatima. Ove godine njegov dizajn inspirisan je horoskopskim znacima

Ledeni hotel je prvi put otvoren 2005. godine, i od tada se svake zime iznova gradi od materijala koji se nalaze u prirodi: ogromnih ledenih blokova, isečenih i izvađenih iz glečerskog jezera Balea kojima se izrađuju zidovi i od snega sa okolnih padina kojim se ledeni blokovi spajaju.
Svake sezone hotel izgleda drugačije, ima nove građevine, koje pričaju novu priču. Ove godine tema je “Zodijak” tako da je izgrađeno 12 soba, a njihov dizajn inspirisan je horoskopskim znacima.
Kreveti su napravljeni od ledenih blokova, prekriveni udobnim madracima i posteljinom, ali gostima nije hladno jer dobijaju ćebad, mekana životinjska krzna i tople vreće za spavanje.

U sklopu ovog specifičnog hotela nalazi se i dodatni kompleks dvokrevetnih igloa, Ledeni Bar i Ledeni restoran. Za turiste željne zabave na snegu, tu je i Zimski park – koji pruža sve mogućnosti za skijanje i snoubord, vožnju snoumobila, sankanje i klizanje. Organizuju se i brojne zabavne igre i takmičenja, kao što je grudvanje, pravljenje najvećeg Sneška Belića i kuglanje na ledu.
Pored Ledenog restorana, nalazi se i Koliba Balea Lac, koja svojim rustičnim ambijentom ostavlja turiste bez daha.
U blizini je i Ledena crkva, namenjena vernicima i onima koji žele da se venčaju u specijalnom zaleđenom ambijentu.
Plan rada hotela zavisi od vremenskih uslova. Ove godine počeo je sa radom krajem decembra i radiće dok se smeg i led ne otope, dok temperatura bude niža od nule. A onda se ovogodišnja “ledena priča” topi i do sledeće zime može se samo videti da je hotel bio sagrađen na zamrznutom jezeru.
Više informacija o rumunskom Ledenom hotelu možete pronaći na sajtu: www.hotelofice.ro

Pripremila: Marina Manga