Naslovna / Dobre priče / Zanosna Šeron i u 57. godini
NEKADA SU TEŠKI TRENUCI NAŠA NOVA ŠANSA
Zanosna Šeron i u 57. godiniNEKADA SU TEŠKI TRENUCI NAŠA NOVA ŠANSA

Zanosna Šeron i u 57. godini
NEKADA SU TEŠKI TRENUCI NAŠA NOVA ŠANSA

Nakon moždanog udara hodala je tankom linijom između života i smrti, a onda je, snagom sopstvene volje, rešila da se ponovo rodi i nastavi dalje izbegavajući sve što bi moglo da joj naruši zdravlje i psihičku stabilnost

Uopšte nemam utisak da starim. Preživela sam moždani udar i neopisivo sam zahvalna što sam i dalje na ovom svetu, izjavila je Šeron Stoun (Sharon Stone) pre nekoliko dana kada su je pitali kako se priprema za proslavu svog 57. rođendana i da li se plaši godina i starosne diskriminacije po kojoj je Holivud poznat. Ali, glumica koja najbolje prkosi godinama, s mangupskim pogledom i jezikom otrovnijim od botoksa, ne plaši se više ničega, a najmanje broja svećica na torti. Tako je bar rekla kada je nedavno rešila da otkrije sa kakvim se hamletovskim dilemama suočavala dok je 2001. godine prolazila kroz dramu koja ju je umalo koštala života.

Okrenula novu knjigu, a ne novi list. Moždani udar naterao je veliku zvezdu da se promeni iz korena i da okrene ne novu stranicu, već da otvori novu knjigu.
– Bio je to dan kao i svaki drugi. Ušla sam u kupatilo i odjednom osetila stravičan bol, kao da mi je metak prošao kroz glavu. Nisam imala vremena ni da pomislim: Ovo je kraj. Kada sam se probudila u bolnici, rekli su mi da sam prilikom pada udarila glavom u ivicu kade i povredila vrat. Zbog ozlede su mi ugradili posebne proteze kako ne bih pravila nagle pokrete, tako da i sada delujem ukočeno i teško okrećem gornji deo tela – otkrila je junakinja Niskih strasti.
Imala je mnogo sreće, kaže, što je njen tadašnji suprug Fil Bronštajn bio kod kuće u trenutku kada joj je pukla aneurizma i što je bio dovoljno priseban. On je kasnije rekao da je, čak i kada se našla licem u lice sa smrću, njen pogled bio ubitačan. Situacija ipak nije bila baš toliko filmski nestvarna, jer su doktori ustanovili da je godinama imala bombu u glavi, a da toga nije bila ni svesna.

Svaki dan živeti punim plućima. Po Šeroninim rečima intervencija na mozgu bila je više nego ozbiljna i niko nije mogao da mi odgovori hoću li nastaviti da živim. Ugradili su mi dvadeset dve sonde. To oktobarsko jutro i ponovo poklonjeni život promenili su sve moje dotadašnje poglede na svet. Shvatila sam da nikad više neću biti ista žena i da bi svaki dan trebalo živeti punim plućima, kao da je poslednji. Shvatam da moram da se čuvam, ali više ne zbog sebe, već zbog svoje dece – kaže pedesetsedmogodišnja diva koja je usvojila tri dečaka.

Snaga sopstvene volje. Problema sa zdravljem imala je više nego snimljenih filmova, našalila se jednom prilikom. Kada je 1990. godine završila rad na blokbasteru Totalni opoziv, umalo je izgubila život u saobraćajnoj nesreći. Polomila je ključnu kost i vilicu, o čemu svedoči veliki ožiljak na vratu, a zadobila je povrede kičme zbog kojih i danas trpi bolove. I pre dve godine, tokom Kanskog festivala, ponovo je zabrinula svet nakon što je zbog jake glavobolje završila u bolnici.
– To je već postalo stvar navike. U detinjstvu sam se borila sa astmom, nasledila sam i lakši oblik dijabetesa, a doktori veruju da sam isključivo zahvaljujući zdravom načinu života uspela da pobedim karcinom limfnih čvorova s kojim se mesecima mučila. Posle moždanog udara morala sam ponovo da učim da hodam, da govorim i slušam. Nisam mogla da se setim mnogih stvari. Narednih godina, kada mi je sve u životu krenulo naopako, shvatila sam da ovo traumatično iskustvo i nije bilo toliko loše. U tim trenucima verovala sam da sam sve izgubila. Moj brak je bio završen, karijera nije bila tako sjajna, a nestao je i veliki deo mog identiteta. Bila sam ubeđena da ništa od mene nije ostalo – otkrila je Šeron kako je umalo upala u mrak, a onda, isključivo snagom sopstvene volje, kao mnogo puta do tada, smogla snage da se ponovo rodi.

Lomovi kao najava novih početaka. Iz borbe sa smrću Šeron je na svoj način izašla kao pobednik.
– Shvatila sam da su svi ti lomovi najavili moj novi početak. Potonula sam do kraja, izgorela, od mene je ostao samo pepeo. Ali, digla sam se poput feniksa. I nastavila.
Harizmatična glumica tvrdi da poslednjih godina njeno ime izostaje sa špica popularnih filmova zato što je ona tako odlučila, a ne producenti. Naime, želi da što više vremena provodi sa decom, da ih vodi u školu i igraonice, da živi sasvim običnim životom neopterećena stalnom prismotrom medija i javnosti. Trudi se da izbegava situacije koje bi mogle da prouzrokuju stres.
– Ranije sam svakog dana bila izložena raznim glupostima. Danas shvatam da je većina tih stvari bila nepotrebna. Nisu pod stresom samo javne osobe i oni koji se bave određenim zanimanjima. Svi mi nesvesno trpimo neki pritisak, koji će kad – tad eksplodirati. A tada možda neće biti nikoga da nam pomogne. Zato se klonim svega što bi moglo da me povredi, na bilo koji način.

Izbegavanje ljudi koji ne prijaju. Osim što izbegava ljude koji, po njenim rečima, crpe energiju i zrače negativnošću holivudska diva mnogo vremena provodi napolju, u prirodi.
– Mislim da se zdravo hranim, a cigarete i alkohol nikad nisu bili deo mog života, osim možda u ponekom filmu.
U svojoj pedeset sedmoj godini Šeron Stoun i dalje važi za jedan od najvećih seks simbola današnjice. Ipak, mnogi hirurzi smatraju da su joj potrebni neki estetski zahvati na licu. Njoj se ta ideja nimalo ne dopada.
– Hteli bi da me zategnu i da od mene naprave voštanu figuru. To ne dolazi u obzir. To je ludost. Nije mi jasno zbog čega se drugi uzrujavaju zbog mojih bora, kada meni uošte ne smetaju. Štaviše, odgovaraju mi ove godine, ja spadam u ljude kojima prija duži rok trajanja. U prvoj polovini života imate lice s kojim ste se rodili. U drugoj dobijate lice kakvo zaslužujete. To je sva istina.

Tekst: Snežana Ilić