Naslovna / Dobre priče / Željana Radojičić Lukić
Snovi se ostvaruju u mašti
Željana Radojičić Lukić Snovi se ostvaruju u mašti

Željana Radojičić Lukić
Snovi se ostvaruju u mašti

Često možete čuti onu mudru misao, preporuku, da ma šta radili treba to da radite najbolje, s puno ljubavi, kreativnosti, iz sve snage. I da, bili perač prozora, estradna zvezda, krojačica, doktor nauka, imate jednake šanse za veliki uspeh.

Naš sistem obrazovanja je često i s razlogom izložen kritikama. Deca decenijama unazad uče za ocenu a ne znanje. U školi im je uglavnom dosadno. Kažem, uglavnom.

Jer još uvek postoje prosvetni radnici kojima su đaci na prvom mestu, koji imaju snage i načina da godine školovanja učine zaista posebnim.

Jedna od njih je i Željana Radojičić Lukić, trenutno učiteljica drugog razreda izdvojenog odeljenja mioničke osnovne škole “Milan Rakić” u Banji Vrujci. Ona je jedna od 50 najboljih nastavnika u svetu. Da li će biti proglašena i najboljom, i hoće li joj pripasti ta ugledna svetska titula na takmičenju “Global teacher” koji organizuje britanska Varkey (Varki) fondacija, znaćemo u februaru.

Ali, i ovo je zaista veliki uspeh za nju, s obzirom da je prosvetni radnik u jednoj maloj zemlji kao što je naša.

Uciteljica Zeljana 1

Ko je Željana? Učiteljica koja je i doktorand na dva fakulteta, Učiteljskom i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, oba u Beogradu. Žena koja se aktivno bavi naučno-istraživačkim radom. Žena koja je oduvek znala šta želi.

– Već sa šest godina znala sam šta želim, znala jasno da postavim cilj i svu energiju usmerim ka njegovom ostvarenju. Ono što sam uspela da sačuvam u sebi je vera u mogućnost ostvarenja želje. I danas ume da me rastuži to što nas društvo uči da biti zreo znači biti ozbiljan, bez prostora za maštanje i detinjasto ponašanje. Zato je oko nas mnogo neshvaćenih i neprilagođenih.