Naslovna / Dobre priče / Željana Radojičić Lukić
Snovi se ostvaruju u mašti
Željana Radojičić Lukić Snovi se ostvaruju u mašti

Željana Radojičić Lukić
Snovi se ostvaruju u mašti

Ona je osmislila i dva izuzetna projekta za decu – “Čarobno selo” i “Kreativnu čaroliju”. O njima kaže:

“Čarobno selo” je dečji obrazovni centar, odnosno koncept učenja pod otvorenim nebom. Nalazi se na proplanku iznad Banje Vrujci, i to su zapravo ambijentalne učionice, gde se deca stavljaju u realne životne situacije putem integrisanih aktivnosti, i na taj način usvajaju funkcionalna znanja.

“Kreativna čarolija” je sinonim za sve što stvaram, to je “kreativni lonac” mojih ideja. Ali je i naziv međunarodnog festivala dečjeg i nastavničkog stvaralaštava, na kojem se okupljaju talentovana deca i kreativni nastavnici. Ove godine, festival “Kreativna čarolija” realizovaćemo u periodu od 25. do 27. maja. Tema ovogodišnjeg, 14-og festivala je “Nebo nije granica”.

Uciteljica Zeljana 4

Deca su za nju ono najlepše, ali su joj slaba tačka – ljudi.

– Uglavnom me iznervira ljudska glupost, nasuprot činjenici da ljudska plemenitost najviše raduje. Tada se trudim da probudim veru u sebi, pomislim da se sve dešava za neko veće dobro, a onda se prepustim znatiželji koja me uvek odvede na neko bolje mesto.

Da sve što radi vredi i ima smisao, potvrđuje to što ona jeste jedna od 50 najboljih učiteljica u svetu. Najveća nagrada za nju je uvek:

– Osmeh mojih đaka. I potvrda i nagrada. Zalaganje da oni zdravo koračaju ka svojim ciljevima smisao je mog poziva. Svako nasmejano dete i dete koje je izvedeno na pravi put, najlepša je nagrada za moj trud i rad.

I na kraju, kao žena koja živi svoje snove, ima i poruku za sve one koji misle da je uspeti moguće samo sa puno novca i sreće, i u velikih gradovima:

– Moja učenica mi je, povodom plasmana u 50 najboljih nastavnika sveta, na parčetu papira napisala: “Snovi se ostvaruju u mašti”. Neka to bude i poruka svima onima koji jesu sačuvali dete u sebi. Onim drugim poručujem da ga probude.

Tekst: Željka Zebić
Foto: privatna arhiva