7 koraka

7 važnih koraka pre nego što izaberete tehniku koja vam odgovara
KAKO IZABRATI SVOJ PUT PROMENA

Želite da se menjate. Čitate o raznim tehnikama, o tome razgovorate sa bliskim ljudima, sa sobom. Sve vam se čine kao dobar izbor. Ali, ma koliko izgledale slične, ima i jasnih različitosti

Ne možete primenjivati baš sve tehnike, ma koliko vam one bile zanimljive, ako ni zbog čega drugog, onda bar zato što dan traje samo 24 sata. Kako onda da izaberete najbolju tehniku i najbolji put – za vas?

1. To što je nekom odlično, ne mora biti i vama. Vaša draga prijateljica je procvetala i potpuno sredila svoj život „tom“ tehnikom. I vi biste naravno da se u tome obučite i primenjujete je. Umirite emocije, duboko udahnite i razmislite. Detaljno se raspitajte o predavaču, pogledajte na internetu šta se piše i govori o toj tehnici, raspitajte se kada možete očekivati prve rezultate, i kakve. Možda vam sve to ipak ne odgovora. Ima onih kojima više odgovaraju jednodnevne obuke, a drugima one koje traju mesecima. Razmislite kojoj grupi pripadate.

2. Nije skupo, kratko traje, obećavaju vrhunske rezultate. Nekada je jeftinije skuplje, imajte to u vidu. Raspitajte se ko je osoba koja će vas uvesti u neku oblast, da li iza nje stoji neka zvanična organizacija, kakve su joj kvalifikacije. Ono što kratko traje može biti samo uvodno predavanje iz neke oblasti, na kojem će tek biti naznačeno šta možete dobiti ozbiljnijom obukom. Ili može biti nadogradnja saznanja iz određene oblasti. Čarobni rezultati ne dolaze tek tako. Posledica su vaše posvećenosti, redovne primene određenih znanja i tehnika, discipline, vaše svesnosti, spremnosti i otvorenosti za promene. I najbolja obuka za nekoga ko u stvari traži brzo rešenje bez muke, može biti pogrešna, kao što za nekoga i običan uvodni čas može dovesti do sjajnih rezultata, ako je i ranije samostalno i po intuiciji radio na sebi.

01_put_promena
Nekada i običan uvodni čas može da vas pokrene

3. Koliko su teški vaši problemi. Mnogi ne procene dovoljno dobro veličinu i težinu životnih čvorova koje žele da razmrse. Razmislite da li ste spremni da se obučite u primeni neke veštine, tehnike, saznanja, metode, ili je pre toga potrebno da neko drugi radi sa vama. Odnosno, da li je potreban prethodni rad licem u lice sa trenerom, terapeutom ili nekom drugom obučenom osobom tako da vi budete u ulozi klijenta, a ne učenika. Tokom raznih obuka ne možete očekivati da ćete moći da „lečite“ svoje probleme, posebno ne ozbiljne i teške, jer ćete jednostavno biti blokirani da krenete dalje. Između klijenta i onoga ko se obučava za određenu oblast razlika je u stepenu svesnosti, veličini, težini i dubini problema i dilema, a time i u očekivanjima.

Pages: 1 2 3