Naslovna / Čuvari zdravlja / Snežana Sremac
Nastavite da se grlite
Snežana Sremac Nastavite da se grlite

Snežana Sremac
Nastavite da se grlite

Koliko puta ste samo čuli priče o „lekovitim svojstvima“ zagrljaja, o tome koliko zagrljaja dnevno nam je potrebno da bismo preživeli… Nekako u zadnje vreme sve češće umesto „poljubac“ kao pozdravnu poruku na kraju mejla ili SMS-a volimo da upišemo ono „grlim te“. O velikom značaju „zagrljaja“ govori i njegov dan – Međunarodni dan zagraljaja, 21. januar. A da nije u pitanju neka magija, pa je zagrljaj rešenje uvek i za sve, dokazali su naučnici koji su otkrili šta se to dešava u našem organizmu, i koje supstance su te koje čine da se osećamo tako dobro.

Snežana Sremac

Snežana Sremac, foto: Vesna Lavrnja

Naime, prilikom zagrljaja naše telo:

  • Pojačano luči endorfin koji umanjuje bol. Grljenje dovodi do otpuštanja endorfina u krvne sudove kako bi se stvorio osećaj zadovoljstva i poništila tuga.
  • Pojačano otpušta serotonin u krvne sudove, koji poboljšava raspoloženje i podiže nivo samopouzdanja. Sigurna sam da ste čuli da se osećamo depresivno kada nam je nivo serotonina nizak.
  • Pojačano luči dopamin koji umanjuje depresiju. Da grljenje zaista izaziva pojačano lučenje dopamina lepo se vidi na skeneru mozga.
  • Proizvodi oksitocin koji pojačava vezivanje. Zbog proizvodnje oksitocina u mozgu se vezujemo za partnera.
  • Smanjeno luči adrenalin i noradrenalin tzv. hormone stresa koje luče nadbubrežne žlezde i koji utiču na imuni sistem tj. na funkcionisanje imunoloških ćelija.
  • Smanjeno luči kortizol koji nastaje u kori nadbubrežne žlezde kao još jedan hormon stresa koji utiče na umanjenje stresa i hiperglikemije.

I šta smo na kraju zaključili?

Svaki zagrljaj pokreće čitav niz procesa u našem organizmu, zbog čega se i osećamo tako dobro, osećajući da ojačavamo međusobne veze i uspostavljamo osećaj poverenja između ljudi. Da, zagrljajem kao okidačem za veliko otpuštanje neurohormona koji nam donose radost, osećaj zaštićenosti i sigurnosti, a umanjuju osećaj tuge i napetosti, zaista otvaramo srca jedni za druge. Takođe, neka od istraživanja pokazuju da zagrljaj smanjuje broj otkucaja srca i smanjuje broj srčanih oboljenja.

Ako mene pitate, a sigurna sam i mnoge od vas „Ne postoji ništa jače od najnežnijeg zagrljaja na svetu.” (Jesenjin).

Grlim vas snažno!

Tekst: Snežana Sremac, magistar hemijskih nauka