Naslovna / Putovanja / Nešto drugačije / Za ljubitelje avantura
NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE…
Za ljubitelje avantura NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE…

Za ljubitelje avantura
NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE…

U nekim životnim trenucima, kada dosade uobičajene stvari, možda budete spremni na nešto sasvim drugačije. Sledi lista predloga koji mogu da budu inspirativni ako odlučite da svom životu dodate malu pikanteriju

Hotel bez zidova
Pansion Kamerichs – Nemačka

Ljubitelji prirode sigurno će biti oduševljeni boravkom u pansionu Kameriš (Kamerichs) koji se nalazi blizu grada Bad Lasfe u u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Naime, u ovom neobičnom pansionu krevet sa gvozdenom konstrukcijom, noćni stočić i stolica, tj. sve ono što bi trebalo da se inače nalazi u sobi, smešteno je u bašti. Ukoliko gosti žele, domaćica će im obezbediti i retro spavaćicu i pidžamu a postoji čak i okvir za vrata koji doživljaj boravka na otvorenom čini još ekcentričnijim.

Kao na filmu
Hotel Hobbit – Novi Zeland

U Vudlin parku na Novom Zelandu postoji hotel Hobit (Hobbit) gde ćete se osećati kao da ste zakoračili u film Gospodar prstenova. Minijaturne kućice, podzemni apartmani, drveni nameštaj i travnjak na krovu, kao i kružni prozori i vrata dočaravaju specifičnu hobit atmosferu. Postoji rešenje i za goste kojima ne prija boravak ispod zemlje – oni mogu da izaberu smeštaj u staroj železničkoj kočiji ili avionu Bristol Freighter iz 1950. godine. U svakom slučaju, svako ko boravi u  Hobit gradiću uživaće u bajkolikom dizajnu koji ne postoji ni na jednom drugom mestu na planeti.

Noć u muzeju 
Arte Luise Kunsthotel – Nemačka

Koncept ovog berlinskog hotela veoma je zanimljiv: ideja je bila da se gostima umesto uobičajene ponude pruži posebno kulturno iskustvo, tj. “boravak u muzeju u kojem možete da provedete i noć”. Svaku od 48 soba je dizajnirao drugi umetnik a angažovani su najbolji iz svih krajeva sveta. Hotel je idealan za takozvane “zavisnike” od umetnosti, goste koji žele da dožive jedinstveno umetničko iskustvo.

Spavanje u budističkom hramu 
Koyasan – Japan

Kojasan ili planina Koja (Koyasan, na japanskom san znači planina), na kojoj se nalazi 117 hramova, bila je budističko svetilište oko 1200 godina. Odnedavno putnici koji stignu na ovo mesto mogu da se smeste u jedan od 52 hrama koji su preuređeni u male hotele. Oni koji žele mogu da prisustvuju jutarnjoj molitvi koja se  na ovom mestu praktikuje svakog dana. Zbog budističke tradicije svi obroci koji se služe su vegetarijanski. Idealno mesto za beg od stresne svakodnevnice.

Smeštaj na drveću 
Treehotel – Švedska

Trihotel (Treehotel) u švedskom gradu Haradsu je jedinstven u svetu jer se sobe nalaze na drveću. Boravak u šumskom hotelu je neverovatno iskustvo zbog bliske veze sa prirodom. Jedan od apartmana je u obliku gnezda, drugi je svemirski brod, treći kocka od ogledala… Ovo neobično mesto dizajniralo je šest poznatih umetnika i arhitekata “prenoseći ideju o harmoniji i  ekološkim vrednostima u stvarnost”.

Spavanje u iglou 
Hotel Kakslauttanen – Finska

Neobični hotel Kakslautanen (Kakslauttanen) je u stvari selo u kojem su kuće moderna verzija igloa. Ovo mesto ima najlepši pogled na polarnu svetlost i zvezde koje gosti mogu da posmatraju udobno smešteni u krevetu. Termalni stakleni zidovi ne služe samo kao izolacija zbog koje unutrašnjost igloa ostaje topla već i kao prozor kroz koji se jasno vidi okolina i kada temperatura padne do -30°C. Svaki apartman ima kupatilo i luksuzni krevet, a u okviru kompleksa postoji i najveći snežni restoran za 150 ljudi sa stolovima od leda koji se svake godine ponovo gradi.

Ledeni hotel 
Hotel De Glace – Kanada

Jedan je od retkih pravih ledenih hotela De Glejs (De Glace) u Kvibeku otvara se u januaru, a radi do juna, kada se otapa i odlazi u reku Sen Loren. Čarobni enterijer je napravljen kompletno od leda i snega a gosti za koje noć u sobi od leda predstavlja pravi izazov mogu da koriste i spa i saunu koji se nalaze van ledenog objekta. Zanimljivo je i da su zidovi od leda metar debljine kako bi mogla da se održi unutrašnja temperatura hotela od -3  do -5 stepeni.

Druženje sa stanovnicima okeana 
Poseidon Undersea Resort – Fidži

Ovaj luksuzni podvodni kompleks smešten je u laguni na malom ostrvu Katafanga na Fidžiju. Sobe se nalaze 12 metara ispod vode i imaju fantastičan pogled na vodeno okruženje. Do njih se gosti spuštaju liftovima oko čijih staklenih zidova plivaju raznovrsni stanovnici okeana. U okviru kompleksa postoji i restoran koji je takođe ispod vode, kao i biblioteka, soba za konferencije, fitnes centar i još puno zanimljivih sadržaja. Jedna od uzbudljivih avantura je i ronjenje do dubine od hiljadu metara.