Naslovna / Bonus za dušu / Gledali smo za vas „Đurologiju“
Neki su se zacenjivali od smeha
Gledali smo za vas „Đurologiju“ Neki su se zacenjivali od smeha

Gledali smo za vas „Đurologiju“
Neki su se zacenjivali od smeha

Neki je nazivaju predstavom, pozorišnim komadom, najviše liči na, i kod nas sve popularnije, stand-ap nastupe (stand up). Nema jasne elemente klasične pozorišne predstave, osim što je izvodi školovani glumac, u duši muzičar ali svakako čovek rođen da – nasmeje. A smeh je najbolji lek za sve, i zato vam preporučujemo njegov nastup

Reč je o „Đurologiji“, koju mnogi nazivaju najpopularnijom predstavom u regionu. Njen autor i izvođač je Branko Đurić – Đura, odličan imitator, zabavljač, glumac koji unapred pripremljeni nastup lagano prilagođava reakcijama publike i sve pretvara u smeh.

Branko je igrao i ozbiljne uloge, ali je njegovo ime uvek prva asocijacija na „Top listu nadrealista“. Ako to očekujete u „Đurologiji“ grešite, ali ostao je dosledan sarajevskom humoru i šarmu u izražavanju, onome što ih je činilo tako dobrim i popularnim.

Komad je za poslednje dve godine, uz određene promene u sadržaju, obišao više puta ceo region, ali i dalje za njega vlada veliko interesovanje. Skloni smo da se smejemo raznim stvarima, ali Branko vešto izbegava teme različitosti i politiku, aktuelna dešavanja menja za ona životna, bez obzira kada i gde bili rođeni.

djurologija-2

U publici, neki su se toliko smejali da se orila cela sala. Do suza i nezaustavljivo. Zašto? Pa, zato što, koristeći svoj talenat za priču, harizmu koja je jasna i glumački dar i znanje, govori o stvarima koje je većina doživljavala i po čemu smo tako slični, a ne primećujemo koliko smo u tome simpatični i smešni. Kakvi smo recimo pod tušem, kako pevamo pesme na engleskom, kako se u filmovima neke svakodnevne stvari nerealno prikazuju…