Meril_Strip

Meril Strip
POLA GODINE U REALNOM SVETU

Obarala je sopstvene rekorde i nema joj ravne u filmskom svetu. Ipak, najveća glumica današnjice i majka četvoro dece najsrećnija je kad stigne na svoj ranč gde uzgaja organsku hranu, daleko od Holivuda i kamera

Meril Strip (Meryl Streep) bi bila nominovana za Oskara čak i ako bi samo pročitala telefonski imenik, našalili su se pre nekoliko meseci pred dodelu Oskara, kada se slavna glumica devetnaesti put našla u trci za najprestižniju filmsku nagradu, oborivši rekord koji je sama postavila. I to za ulogu veštice.
Ona je, bez sumnje, najveća glumica današnjice i jedna od najboljih koja je ikad stala pred kamere. Gledano iz ugla za sva vremena, bolja od nje samo je Ketrin Hepbern, koja je osvojila četiri Oskara. Meril ima tri. Za sada. U njenom slučaju, sasvim je realno očekivati da će pre ili kasnije ponovo nadmašiti sebe.

Betmen?! Mogu ja i to! Pripremajući se za melodramu Avgust u okrugu Osidž morala je bukvalno da se opija, ali i da propuši. Svojevremeno je zbog Sofijinog izbora naučila poljski samo da bi što bolje govorila engleski sa slovenskim akcentom. Zbog mjuzikla Mama mia uzimala je časove pevanja, a mesecima se vredno pripremala i za Margaret Tačer, koja joj je pre dve godine donela trećeg zlatnog dečka.
– Ne plašim se nijedne uloge. Štaviše, smatram da naša glumačka lestvica nije konačna i da moramo stalno da učimo kako bismo saznali dokle možemo da dobacimo. Zbog čelične lejdi sam insistirala na šminki koja me je činila mnogo starijom, jer sam smatrala da nije bilo dovoljno samo pričati savršenim britanskim akcentom. Jedna od nekad najmoćnijih žena sveta bila mi je veliki izazov, između ostalog i zbog toga što potičem iz Nju Džerzija, u kojem sam tokom cele mladosti morala da se dokazujem kako bi me prihvatili u prilično čudnom okruženju. Iskustvo iz vremena kada sam kao jedna od šezdeset devojaka među šest hiljada muških studenata pohađala koledž pomoglo mi je da shvatim Tačerkin status autsajdera u politici, koja je pre nje bila rezervisana isključivo za muškarce. Ona je među prvima postavila pitanje ko je u stvari jači pol. Ja sam četiri puta prolazila kroz porođajne muke i niko ne može da me ubedi da bi muškarac to lako preživeo – objašnjava duhovita Meril.

Izuzetak od pravila. I dok karijere većine njenih kolega s godinama završe u slepim ulicama, pa su mnogi od njih, bez obzira na to koliko sjajni bili, ulaskom u pedesete osuđeni uglavnom na epizodne role, maestralna filmska zvezda potvrđuje da postoje izuzeci od pravila.
– Nije lako opstati u šou-biznisu, gde je starosna diskriminacija veoma izražena. Imam šezdeset pet godina i četvoro dece, lepu karijeru i divan porodični život, ali za razliku od mnogih mlađih koleginica, mogu da se pohvalim da za mene još uvek ima dobrih poslovnih ponuda. Danas mladi neće da uče, misle da je dovoljno što su stigli do filmskog studija. Kad shvate da čovek mora da uči dok je živ, obično bude kasno.

Majka kao najveći uzor. Dvadeset sedam nominacija za Zlatni globus i osam osvojenih, što je takođe rekord, tek su delić priznanja koja je do sada osvojila, a ujedno je i najmlađa glumica u istoriji koja je dobila nagradu za životno delo od američke Akademije. Međutim, nedavno je priznala da bi neke stvari drugačije uradila kada bi mogla da vrati vreme.
– Često sam rizikovala i na neke poteze se odlučivala bez previše razmišljanja, posebno kada je moja porodica bila u pitanju. Znaću da li sam bila u pravu tek kada moja deca budu imala decu. Važno je uspostaviti ravnotežu između posla i onog što nam je najvažnije, staviti znak jednakosti između te dve vatre, ali i raditi na tome da one konstantno gore. Pristajala sam na kompomise zbog obe strane svog života, pravila ustupke, naizmenično se žrtvovala… Neke dobre uloge sam morala da odbijem kako bih bila sa decom u trenucima kada sam im bila najpotrebnija, ali često su i oni trpeli zbog mojih ambicija. Zato sam, kao pravi ekonom, isplanirala svoje vreme, da niko od nas ne bi ostao oštećen. Dakle, šest meseci snimam, ostalih pola godine živim. U punom smislu te reči. Sa porodicom, u miru i realnom svetu – kaže čuvena glumica, koja je u više od šezdeset ostvarenja igrala mnoge snažne ličnosti. Ipak, najveću inspiraciju nije pronalazila u onim poznatim, već u ženama iz svog najbližeg okruženja.
– Majka mi je bila najveći uzor. I moja baka. Obe su bile veoma jake osobe, samosvesne i odlučne. I možda najvažnije od svega, trudile su se da uživaju u životu, čak i u užasno teškim trenucima. Shvatile su da ne treba čekati dobre karte, već igrati onima koje su nam podeljene. Na svu sreću, to sam od njih naučila još kao devojčica, i verujem da su ti stavovi bili presudni za sav uspeh koji sam postigla.

Baštovanstvo za opuštanje. Sa vajarom Donom Gamerom uskoro će proslaviti četiri decenije ljubavi. Žive u porodičnoj kući na jezeru u Konektikatu, a na velikom imanju uzgajaju organsku hranu. Njen hobi je baštovanstvo, ali i, kako u šali kaže, zdrav način života, na koji sve češće ljudima skreće pažnju. Deca su posle koledža krenula svako svojim stopama. Ponosna je na ćerke Mejmi i Grejs, koje su nastavile njenim glumačkim koracima. Najmlađa Luiz rešila je da zaplovi vodama modelinga, a sin Henri je priznati muzičar. Iako se svojski trudila da porodicu drži što dalje od radoznalih očiju javnosti, svesna je da nije nimalo lako biti dete jedne Meril Strip, žene koja u sedmoj umetnosti važi za meru kvaliteta i kojoj su čak i Oskari postali tesni.

Tekst: Snežana Ilić