Naslovna / Otvoreni um / Neobičan običaj u Indiji
111 SADNICA ZA SVAKU DEVOJČICU
Neobičan običaj u Indiji111 SADNICA ZA SVAKU DEVOJČICU

Neobičan običaj u Indiji
111 SADNICA ZA SVAKU DEVOJČICU

Nije tajna da se u Indiji muškarci vrednuju više od žena. Međutim, postoji jedno selo gde je to sasvim drugačije

U selu Piplantri u Radžastanu postoji neobičan običaj da se svaki put kada se rodi žensko dete posadi 111 sadnica. Ova tradicija, koja slavi ženski rod u zemlji gde je položaj lepšeg pola izuzetno loš, nije korisna samo za lokalnu zajednicu, već i za celu planetu.
O čemu je zapravo reč?

Ekološki koncept. Iako je nastao u čast sećanja na ćerku jednog od bivših seoskih vođa koja je umrla veoma mlada, običaj je tokom vremena dobio i planetarnu dimenziju. Danas je to nesvakidašnji ekološki koncept koji pomaže da se sa svakom novom generacijom čuva budućnost naše planete sadnjom novog drveća. U proteklih šest godina u selu je zasađeno više od 250 hiljada stabala.

Piplantri_02

Obaveza roditelja je da sadnice prežive

Zakonom zaštićeno. Za svaku devojku rođenu ovde, lokalne vlasti daju porodici 111 stabala koje će zasaditi u njeno ime. Oni takođe izdvajaju novac u poseban fond za njeno buduće obrazovanje i miraz kada se uda. Kada napuni 20 godina, devojka može da povuče novac sa kamatom. Roditelji moraju da potpišu izjavu da će njihova ćerka dobiti odgovarajuće obrazovanje, da se do dvadesete godine neće udati (rane udaje su ovde još uvek veliki problem), kao i to da drveće zasađeno posle njenog rođenja mora biti pravilno zbrinuto kao opšte dobro. Izjava ima zakonsku osnovu kako bi se, između ostalog, osiguralo da sadnice prežive.

Ekološka i životna lekcija. Drveće ne sme da se ostavi bez zaštite. S obzirom na to da je biljka aloa vera izuzetno korisna, ne samo za zdravlje već i kao zaštita od štetočina, ona se sadi oko mladog drveća.
Inače, zanimljiv je podatak da u proteklih 7-8 godina u ovom mestu nije bilo ni jednog slučaja na koji bi morala da reaguje policija.

Ova inspirativna, emotivna priča obišla je ceo svet. A meštani Piplantrija su održali lekciju mnogim zajednicama koje su znatno razvijenije pokazujući da jedinstvo ljudi uvek donosi dobro.

Pripremila: Julija Jokić