Savršenstvo je u nesavršenosti
SREĆOM, NI JA NISAM NAJBOLJA

Ako i vas boli glava od nepostizanja ciljeva, i želudac se skuplja od neispunjenosti želja, pročitajte ovaj tekst

Srećom, ni ja nisam najbolja, ali ne zato što nisam htela ili zato što na tome nisam dovoljno radila, već zato što biti najbolji ponekad nije dobro, a mnogo češće je i krajnje relativno. A srećom, niste ni vi.
„Savršenstvo je u nesavršenosti“, reći će mnogi. Ali opet, svi nekako težimo da budemo baš takvi kakav niko nije: savršeni. Ovaj tekst nije uteha za neuspehe, raduje me ako vam je zabavan, ali bih volela da o onome što piše u njemu i razmislite. I izaberete iz njega šta vama odgovara.

1. Ono što je dobro je kada težimo i radimo na tome da u nečemu budemo bolji. Nije dobro ako želimo da „budemo bolji od svih“, osim ako nismo na nekom zvaničnom takmičenju gde postoje striktna merila (vreme, kilometri, poeni u zadacima). Dobro je kada se takmičimo sa drugima a ne i protiv njih. A najbolje je kada se takmičimo sa nama samima, i idemo ka tome da svaki naredni put u nečemu budemo bolji nego što smo ranije bili. I to, potpuno svesni da će biti dana kada ćemo biti i manje dobri, i mnogo manje dobri, ali spremni na nove uspehe i razumevanje padova na putu ka cilju.

2. Dan traje 24 sata i za to vreme ne možemo biti maestralni u svemu. Kao i kada odsečete nekome jedno veliko parče torte, neko drugi dobiće znatno manje. Tako je i sa vremenom. Ako se nečemu posvetite previše, na gubitku će biti neka druga oblast vašeg života. Zato, pre nego što poželite da u nečemu „budete najbolji“, razmislite na čemu ćete morati da „prištedite“ u davanju. Možda vam se to neće svideti.

multi_zena
Ako se nečemu posvetite previše, na gubitku će biti neka druga oblast vašeg života

3. Kako znate da je jedna knjiga dobra? Zato što ste pročitali neke druge, po vašem mišljenju, dobre, odlične ali i loše knjige, pa možete da uporedite. Tako je i sa postizanjem ciljeva i ostvarenjem snova. Samo ako znate koliko ste sebe, energije, vremena, svega dali na postizanju zamišljenog, kada ste svesni mesta na kojima ste zapinjali, uspeh će imati vrednost. Volećete ga i ako ste do njega došli bez napora, ali manje. A može vam se i desiti da nemate znanja i iskustva koja možete upotrebiti za neki drugi cilj ili želju, pa da ono što ste postigli liči na – slučajnost.

Pages: 1 2