Naslovna / Otvoreni um / Antistres kalendar / Kultura i hedonizam na jednom mestu
BUCINI DANI U ALEKSANDROVCU
Kultura i hedonizam na jednom mestu BUCINI DANI U ALEKSANDROVCU

Kultura i hedonizam na jednom mestu
BUCINI DANI U ALEKSANDROVCU

Ako nameravate ovih dana da nagradite sva svoja čula, predlažemo da krenete put Aleksandrovca. Taj grad će od utorka do nedelje, odnosno od 23. do 28. juna biti centar srpske pozorišne kulture, uz sve ostale sadržaje po kojima je poznat – uživanju u prirodi, hrani, vinu, domaćinskoj atmosferi i gostoprimstvu. Reč je o pozorišnoj i kulturnoj manifestaciji “Bucini dani” koja se održava po drugi put, a upotpunjena je raznim sadržajima po kojima je ovaj kraj Srbije i sam grad, poznat.

Ko je bio Milosav Buca Mirković? Pozorišni kritičar, esejista i pesnik koji nas je napustio pre dve godine, čovek koji je celom dušom živeo za pozorište, pa možemo reći da je bio i dramsku pisac, urednik mnogih festivala, njihov osnivač, animator. Buca je bio pozorište a pozorište je bilo njegov život. Bio je jedan od najcenjenijih Župljana ali i srpskih kulturnih i pozorišnih delatnika kod nas, pa su sugrađani ovaj specifični pozorišni festival nazvali po njemu.

Šta vas očekuje u Aleksandrovcu? U pet dana festivala posetioci će biti u prilici da pogledaju pozorišta iz Kikinde, Kruševca, Beograda, Pirota i Sombora… U žiriju su legenda srpskog glumišta Mira Banjac, popularna glumica Gordana Đurđević Dimić i bard Kruševačkog pozorišta Milija Vuković, koji će odlučiti koja će predstava osvojiti nagradu “Bucino zrno”. U nedelju će u čast učesnika biće izvedena predstava „Dragi moj lažljivče“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

A ostali sadržaji za uživanje i opuštanje? Manifestacija će biti otvorena – u kafani u centru, Bucinoj kafani, a nastavljena u Kulturnom centru koji nosi njegovo ime. U Muzeju vinogradarstva biće održano poetsko veče Buci u čast, sledeće večeri na istom mestu čeka nas druženje sa legendarnom Mirom Banjac i izložba njenih slika. Organizatori su na raznim mestima u gradu na kojima je Buca uživao, stvarao, družio se – pripremili programe tipične za ta mesta: bucin doručak, druženje sa građanima u varoši, vinske večeri… Zapravo, zamisao je da posetioci tokom festivala u svakom trenutku mogu da osete i dožive jedno vreme, jedan mirniji a ipak boemski način života, da osete makar deo Bucine energije i ljubavi, ne samo prema pozorištu već životu, druženju, mirnom uživanju u lepotama okoliša, raskošnom Župskom vinogorju, načinu na koji zaista neguju tradiciju.Preporučujemo i posetu Zavičajnom muzeju Župe, bar jednom mestiru i makar jednoj vinarskoj kući i naravno – opuštanje u jednoj od kafana bilo u centru grada ili van njega. Uz degustaciju pića koje mnogi smatraju dobrom antistres terapijom, župskog vina.

Tekst: Željka Zebić

BUCINI DANI PLAKAT