Vesela domaćica Od čega zavisi kako ćemo provesti praznike

Vesela domaćica
Od čega zavisi kako ćemo provesti praznike

Dobar dan,
Da vam šapnem 🙂

Evo, praznici su već stigli! Za mnoge ovo su dani radosti, veselja i divnih trenutaka. Međutim,  postoji i velika većina koja u ovo vreme provodi svoje najteže dane.

Već od početka decembra hteli ili ne hteli upadnemo u prazničnu euforiju. Grad je okićen izlozi blješte i svi mediji obuku to novogodišnje ruho i novogodišnja groznica kreće. Prave se raznorazni planovi ali i nesvesno počinjemo da sumiramo prethodnu godinu. Stari film vrti se pred očima. Šta smo to planirali, a nismo uspeli? Dok se jedni raduju, drugi provode dane tuge, očaja, izneverenih očekivanja. Dok na televiziji, Fejsbuku i drugim medijima trube objave o postavljanju novih ciljeva, kako je Nova godina baš pravi trenutak za to, kako je to baš taj dan, mnogi doživljavaju svoj najveći burnout i pod velikim stresom čekaju da se sva ta pompa završi i prođe. Tada u to vreme nekako dođemo u pravo suočavanje sa sobom, svojim životom i svojom svakodnevnicom.

Od čega zavisi kako ćemo provesti praznike?

Zavisi od odnosa sa sobom. Da li smo zadovoljni sobom ili nismo? Da li poznajemo i prihvatamo sebe? Ako smo tu u nemiru, sa prihvatanjem svoje i svetle i tamne strane, stres je neminovan. Misli su nam rasute, rastrzani smo. I ako je sreća u malim stvarima i u ličnom osećaju, mi je nećemo osetiti jer sav sjaj spolja, tuđa radost i spoljašnje blještavilo samo će provocirati i ubadati one naše, lične dugmiće sopstvene nemoći i nezadovoljstva. Zbog neprihvatanja sopstvene situacije nećemo uspeti da se radujemo tuđoj sreći i uspehu sa svešću da ako su mogli i oni, moći ćemo i mi.

Najvažniji odnos u našem životu je odnos sa sobom. Sa sobom smo svake sekunde, svake minute, svakoga dana i od toga nam zavise svi drugi odnosi koji su najvažnija kategorija našeg života. Svaki dan nam je zastupljeno bar par odnosa. Razmislite!

Da biste imali, zavoleli i prihvatili sebe vi morate zagrliti i prihvatiti vašu malu devojčicu u vama, vašeg malog dečaka koji unutra plače povređen od sećanja. Ova MEDITACIJA, koju sam ja rado radila, u tome vam može pomoći. Uradite je i dozvolite sebi da vam praznici donesu mir, ljubav i obilje a ne budu dani kada su sećanja najjača, tuga najizraženija i usamljenost najintenzivnija.

Osamite se. Pustite laganu muziku i namestite se udobno. Zatvorite vaše divne oči i dišite, udahom na nos izdahom na usta. Osetite podlogu na kojoj sedite i uradite kratak čeking tela. Osetite svoje telo bez verifikovanja zašto je to tako. Zaboravite na prošlost. Zaboravite na budućnost. Budite ovde i sada jer ovo je vreme samo za vas. Zamislite da se nalazite na nekom divnom mestu. Možda ste nekada bili tu, a to može biti i divno mesto iz vaše mašte. Osetite mirise. Vidite boje. A sada vidite nju kako vam prilazi i staje ispred vas. Vaša mala devojčica. Pogledajte je celu i pogledajte je u oči. Kažite joj: „Dobrodošla!“ U njoj se nalaze sva sećanja u vašem životu, svi programi, sve emocije, sav bol, sva tuga, sva patnja. Kažite joj da ste je konačno našli i da vam je veoma drago što je tu. Kažite joj da vam je žao što je tako dugo niste videli i što je niste primetili i tražite joj da vam oprosti. Bez krivice i osude, vi ste sada tu. Zagrlite je nežno i sa ljubavlju i osetite i vi ljubav. Osetite u vašem srcu da je ovo najvažniji odnos na svetu. Vi više niste sami. Našli ste sebe. Vi ste zajedno i vi možete da rešite sve. Držeći se za ruke vi ćete sada zajedno, kroz izdah, otpustiti sve brige, probleme i sećanja. Ona vam više nisu potrebna. Vi ste sada zajedno tu. Razumete da nije lako otpustiti sve to ali vi to možete i želite. Vi osećate lakoću dok vas miluje sunčev zrak. Osetite vašu ljubav i povezanost uz obećanje da ste sad uvek tu i zahvalite se devojčici što je tu. Nežno i polako se pozdravite uz obećanje i nameru da ćete od sada biti MEKI PREMA UNUTRA, A ČVRSTI PREMA SPOLJA. Kada budete spremni, otvorite vaše divne oči.

Ovu isceljujuću meditaciju ja sam preuzela od divnih ljudi čije izvođenje možete naći na Youtubu a moju vođenu interptetaciju imate na mojoj stranici https://www.facebook.com/veseladomacica1111 gde ima jedan specijalan kutak http://bit.ly/svojaiostvarena samo za vas.

S’ ljubavlju samo vama

Milena Marović
autor jedinstvenog online koučing programa
– Postani svoja i ostvarena –
MFP coach
Praktičar Kvantne Transformacije
Holistički coach LENS
Kundalini Reiki Majstor Učitelj
Antistres misao