Naslovna / Kolumne / Vesela domaćica
Od čega zavisi kako ćemo provesti praznike
Vesela domaćica Od čega zavisi kako ćemo provesti praznike

Vesela domaćica
Od čega zavisi kako ćemo provesti praznike

Dobar dan,
Da vam šapnem 🙂

Evo, praznici su već stigli! Za mnoge ovo su dani radosti, veselja i divnih trenutaka. Međutim,  postoji i velika većina koja u ovo vreme provodi svoje najteže dane.

Već od početka decembra hteli ili ne hteli upadnemo u prazničnu euforiju. Grad je okićen izlozi blješte i svi mediji obuku to novogodišnje ruho i novogodišnja groznica kreće. Prave se raznorazni planovi ali i nesvesno počinjemo da sumiramo prethodnu godinu. Stari film vrti se pred očima. Šta smo to planirali, a nismo uspeli? Dok se jedni raduju, drugi provode dane tuge, očaja, izneverenih očekivanja. Dok na televiziji, Fejsbuku i drugim medijima trube objave o postavljanju novih ciljeva, kako je Nova godina baš pravi trenutak za to, kako je to baš taj dan, mnogi doživljavaju svoj najveći burnout i pod velikim stresom čekaju da se sva ta pompa završi i prođe. Tada u to vreme nekako dođemo u pravo suočavanje sa sobom, svojim životom i svojom svakodnevnicom.

Od čega zavisi kako ćemo provesti praznike?

Zavisi od odnosa sa sobom. Da li smo zadovoljni sobom ili nismo? Da li poznajemo i prihvatamo sebe? Ako smo tu u nemiru, sa prihvatanjem svoje i svetle i tamne strane, stres je neminovan. Misli su nam rasute, rastrzani smo. I ako je sreća u malim stvarima i u ličnom osećaju, mi je nećemo osetiti jer sav sjaj spolja, tuđa radost i spoljašnje blještavilo samo će provocirati i ubadati one naše, lične dugmiće sopstvene nemoći i nezadovoljstva. Zbog neprihvatanja sopstvene situacije nećemo uspeti da se radujemo tuđoj sreći i uspehu sa svešću da ako su mogli i oni, moći ćemo i mi.

Najvažniji odnos u našem životu je odnos sa sobom. Sa sobom smo svake sekunde, svake minute, svakoga dana i od toga nam zavise svi drugi odnosi koji su najvažnija kategorija našeg života. Svaki dan nam je zastupljeno bar par odnosa. Razmislite!

Da biste imali, zavoleli i prihvatili sebe vi morate zagrliti i prihvatiti vašu malu devojčicu u vama, vašeg malog dečaka koji unutra plače povređen od sećanja. Ova MEDITACIJA, koju sam ja rado radila, u tome vam može pomoći. Uradite je i dozvolite sebi da vam praznici donesu mir, ljubav i obilje a ne budu dani kada su sećanja najjača, tuga najizraženija i usamljenost najintenzivnija.

Osamite se. Pustite laganu muziku i namestite se udobno. Zatvorite vaše divne oči i dišite, udahom na nos izdahom na usta. Osetite podlogu na kojoj sedite i uradite kratak čeking tela. Osetite svoje telo bez verifikovanja zašto je to tako. Zaboravite na prošlost. Zaboravite na budućnost. Budite ovde i sada jer ovo je vreme samo za vas. Zamislite da se nalazite na nekom divnom mestu. Možda ste nekada bili tu, a to može biti i divno mesto iz vaše mašte. Osetite mirise. Vidite boje. A sada vidite nju kako vam prilazi i staje ispred vas. Vaša mala devojčica. Pogledajte je celu i pogledajte je u oči. Kažite joj: „Dobrodošla!“ U njoj se nalaze sva sećanja u vašem životu, svi programi, sve emocije, sav bol, sva tuga, sva patnja. Kažite joj da ste je konačno našli i da vam je veoma drago što je tu. Kažite joj da vam je žao što je tako dugo niste videli i što je niste primetili i tražite joj da vam oprosti. Bez krivice i osude, vi ste sada tu. Zagrlite je nežno i sa ljubavlju i osetite i vi ljubav. Osetite u vašem srcu da je ovo najvažniji odnos na svetu. Vi više niste sami. Našli ste sebe. Vi ste zajedno i vi možete da rešite sve. Držeći se za ruke vi ćete sada zajedno, kroz izdah, otpustiti sve brige, probleme i sećanja. Ona vam više nisu potrebna. Vi ste sada zajedno tu. Razumete da nije lako otpustiti sve to ali vi to možete i želite. Vi osećate lakoću dok vas miluje sunčev zrak. Osetite vašu ljubav i povezanost uz obećanje da ste sad uvek tu i zahvalite se devojčici što je tu. Nežno i polako se pozdravite uz obećanje i nameru da ćete od sada biti MEKI PREMA UNUTRA, A ČVRSTI PREMA SPOLJA. Kada budete spremni, otvorite vaše divne oči.

Ovu isceljujuću meditaciju ja sam preuzela od divnih ljudi čije izvođenje možete naći na Youtubu a moju vođenu interptetaciju imate na mojoj stranici https://www.facebook.com/veseladomacica1111 gde ima jedan specijalan kutak http://bit.ly/svojaiostvarena samo za vas.

S’ ljubavlju samo vama

Milena Marović
autor jedinstvenog online koučing programa
– Postani svoja i ostvarena –
MFP coach
Praktičar Kvantne Transformacije
Holistički coach LENS
Kundalini Reiki Majstor Učitelj