Milena Erceg Crno beli svet

Milena Erceg
Crno beli svet

Milena Erceg je poljoprivredni proizvođač, ima farmu sa oko 38 muznih krava, profesionalni fotograf, zaljubljenik u kaktuse i knjige. Žena koja svoj život živi na autentičan način – vredno i domaćinski. Odrasla je na selu, živi u predgrađu Gradiške u Republici Srpskoj. Njen radni dan počinje u pet ujutro i do sedam i trideset obavi mužu 400 litara mleka, na četiri muzne jedinice. Godišnje mlekari isporuči 130 hiljada litara mleka. Za­tim hrani teliće, pa deci postavi doručak. I tako oko polja, krava, dece, fotografija… Žena zmaj u 21. veku.

milenaerceg2-700x979

Neostvareni san joj je da putuje po Evropi i svetu – iako ima uslove za to, nema zamenu za mužu krava. Osvaja nagrade na raznim foto-kon­kursima od Indije, Ukrajine, Estonije i Gruzije, do Srbije, Hrvatske, Ma­kedonije i Bosne i Hercegovine. Ima sjajne rezultate i u Maroku, Kini, Rusiji, Italiji, Izraelu, Francuskoj i drugim državama sveta. Članica je Univerzitetskog foto–kino kluba Banja Luka, Asocijacije za umjetnič­ku fotografiju BIH, te Foto-saveza Srbije.

Kako ste odlučili da se bavite uzgojem muznih krava?

Odrasla sam na selu, stoga sam mnogo stvari znala da radim. Prije krava smo radili sa plas­tenicima, a tada smo imali samo tri krave. U međuvremenu, tokom nekih 6 godina, povećavao se broj grla, a proizvodnja u plastenicima sman­jila se na minimum (imam i sada plastenik). Od početne jednodnevne proizvodnje mlijeka od oko 30 litara, danas imam 450 litara. Za to vrijeme, izgradili smo kuću i farmu, nabavili svu potrebnu mehanizaciju i još mnogo toga.

Antistres misao