Daliborka Rajković

Daliborka Rajković
Balans između urbanog i tradicionalnog

Još kao devojčica, na pitanje u leksikonima svojih drugarica „Šta bi volela da budeš kad porasteš?“, odgovarala je: „Novinarka ili voditeljka“. Zbog toga Daliborka Daca Rajković  danas može slobodno da kaže da ima privilegiju da radi posao o kome je maštala.

Kroz emisiju „Sve o Evi“ na Ženskoj TV, svoje gledaoce, a kaže – i sebe, edukuje i informiše o temama koje brinu, tište, ali i uveseljavaju pripadnike, kako ženske, tako i muške populacije. Sastavni deo emisije „Sve o Evi“, koja je kolažnog tipa, su rubrike o zdravlju, lepoti, porodičnim i partnerskim odnosima, ishrani i svim bitnim životnim temama. Takođe, uživa radeći i jednu sasvim drugačiju emisiju – „Agro Karavan“, koja se emituje na Agro TV.

– Kolega Miloš Jeremić i ja, svake nedelje, putujući kroz Srbiju, u razgovorima sa domaćinima i kroz niz reportaža predstavljamo uspešne poljoprivrednike i privrednike, turističku ponudu regiona, istorijske i prirodne znamenitosti, čuvare folklorne tradicije i lokalne umetnike. Iako su ove emisije potpuno različite, one mi obezbeđuju balans između urbanog i tradicionalnog, kao i užurbanog i mirnog, jer kroz njih šaljem istu poruku, da stvarne i dobre vrednosti nisu izgubljene, kao i da nam je sada, više nego ikada potrebno da njih sačuvamo.

A kako ta sakupljena znanja i iskustva primenjuje na svakodnevni život?

– Moj horoskopski znak Škorpija me više usmerava na ne baš tako rana buđenja. Oako sam svesna da se po jutru dan poznaje, meni jutro počinje između 9 i 10 sati i to šoljicom zelenog čaja i ličnim programom razgibavanja, koji traje dvadesetak minuta i za koji bi profesionalni treneri rekli da je potpuno neusklađen. No, bilo kako bilo, ja svakog dana uspevam da uradim sve više trbušnjaka (hahaha).  Mogu reći i da sam noćna ptica, kojoj nije strano da kućne poslove obavlja oko ponoći, a emisije sprema do 2-3 posle ponoći.  Stres je nekako postao sastavni deo našeg života, a moj saveznik u borbi protiv njega je vreme koje provodim sa porodicom i prijateljima. Oni boje moj život i unose mu vesele tonove i pozitivne nijanse. Trudim se, da koliko god mogu, odlazim za rodni Požarevac, gde život mirnije teče, a ukusi i mirisi detinjstva pune moje baterije. Pored toga, jednom nedeljno, sebe častim relaks masažom, a više puta nedeljno čašicom razgovora sa svojim drugaricama.

Svi znamo kako i koliko milovanje mačke može pozitivno uticati na naš organizam, zato nikako ne smem zanemariti ulogu mog mačka Coke, koga smo udomili kada je imao mesec dana.

Zahvaljujuči svemu ovome, mada je i genetika tu umešala prste, uspevam da održim vitku liniju, iako mi sve domaće nije strano (kajmak, pršuta, čvarci, rakija…),

Suština života je u umerenosti, odnosno od svega po malo, bar kad je hrana u pitanju. Jedino čega se odričem su slatkiši, a mogu vam reći da ih sanjam.

Rečenica koja je moj vodič kroz život je – „Kakve su ti misli – takav ti je život“. Mislim i da svaki čovek treba sa sobom da bude na ti.

Tekst: Jasmina Stefanović
Foto: privatna arhiva