Naslovna / Dobre priče / Nenad Gladić – Lepi Brka
PRIPREMA TESTA JE NAJBOLJI ANTISTRES
Nenad Gladić – Lepi Brka PRIPREMA TESTA JE NAJBOLJI ANTISTRES

Nenad Gladić – Lepi Brka
PRIPREMA TESTA JE NAJBOLJI ANTISTRES

Detinjstvo je proveo u ugostiteljskoj porodici, pa iako nije postojao prelomni moment kada je doneo odluku da će kuvanje postati njegova profesija, za Nenada Gladića je to na neki način bilo sasvim prirodno. Možda zbog toga kad on kuva to izgleda jednostavno, lako i opušteno

Verovatno većina ljudi ne zna njegovo pravo ime ali je kao Lepi Brka uspeo da uđe u naše domove jer svake nedelje priprema nešto ukusno na TV ekranu. On je i gastro-urednik časopisa Kuvajmo s decom koji je postao enciklopedija za roditelje koji žele da deo slobodnog vremena provedu uživajući u kuhinji sa svojim mališanima, a da pri tome nešto korisno i nauče. Kako mlađi, tako i stariji.
Danas, kada je tata trogodišnjeg dečaka po imenu Dimitrije naš sagovornik samo kroz minimalno otškrinut prozor sećanja vraća trenutke koji su opterećivali njegovu porodicu.
– Naš put ka roditeljstvu bio je prilično dug i blago rečeno neizvestan. Ja sam celu tu situaciju oko potomstva naravno drugačije i lakše doživljavao i preživljavao nego Silvija. I, na kraju, kada smo se pomirili sa činjenicom da nikada nećemo imati decu, došao je Dimitrije. Verovatno je, kao i u mnogim drugim stvarima, pomoglo to što više nije bilo pritiska.

Najbolji antistres trenuci. Svaki dan u porodici sa malim detetom, po njegovim rečima, nikada nije dosadan. Odsustvo dosade po pravilu znači puno malih i velikih doživljaja. Porodica bi trebalo da bude mesto radosti i mira.
– Mir je malo teže obezbediti, ali radost je nešto što dolazi samo po sebi ako ste prioritete izabrali na pravi način. Pre par dana sam, na primer, imao jednu prilično neprijatnu situaciju vezanu za posao. Međutim, kad sam došao kući, svi smo izašli u šetnju pored reke i ceo taj problem postao je potpuno nebitan. Ozbiljno sam shvatio savet iskusnijih roditelja da naš sin nikada više neće imati tri godine i da ništa ne treba da mi odvraća pažnju od tog malog bića za čije sam detinjstvo zajedno sa ženom odgovoran. Kada zaista utvrdite šta je bitno, ono nebitno više ne vlada vašim emocijama i životom. Brinu me samo nekoliko stvari u životu a to se otprilike svodi na zdravlje moje porodice i neko osnovno blagostanje za normalan život. Nikakave patnje potrošačkog društva i slične muke kod mene ne dolaze u obzir.

Mikrokosmos kao odbrana. Rešenje da izbegne globalno loše vesti Nenad je pronašao u izbegavanju istih tako da ne čita novine, ne gleda informativne emisije i bavi se stvarima koje mu prijaju.
– Dakle, odbrana od svega je mikrokosmos. Međutim, posao kojim se bavim podrazumeva dosta komunikacije sa velikim brojem različitih ljudi. E, tu već nastaju manji problemi. Retko odreagujem na prvu loptu pošto dobri ugostitelji znaju da se to jednostavno ne radi, a onda pokušam da napravim gerilski manevar, eskiviram situaciju i nastavim dalje ka željenom cilju sa što manje potrošenog vremena i energije.
Osim kuvanja i porodičnih druženja naš sagovornik je otkrio još jedan divan način da se život dovede u ravnotežu.
– Putovanje mi je postala druga (ili možda prva?) inspiracija. Na putu sam spreman na sve, tako da me retko kad nešto pomeri iz ravnoteže.

Kuvanje nije univerzalni antistres lek. Iako ne veruje da kuvanje može da bude univerzalni lek protiv stresa, kada priprema hranu usmerava svu pažnju na to šta radi i onda jednostavno zaboravi na stvari koje ga čine nervoznim.
– S druge strane ako niste baš spretni u kuhinji i stvari krenu pravcem suprotnim od željenog, onda se antistres lek pretvori u otrov. Naravno da nećete biti opušteni ako vam zagori ručak, sa smeškom kaže naš sagovornik.
A da li pevanje dok se kuva može još više da opusti i relaksira?
– Koliko je meni poznato pevanje opušta, ma šta radili. Kada pevamo bolje dišemo i to je već pola puta ka dobrom raspoloženju.
Lepi Brka priznaje da ponekad peva dok kuva i da trenutno, po njegovim rečima, “troši” jedan CD sa Frenkom Sinatrom i Din Martinom (dakle, šlageri).

lepi_brka_deca

Lepi Brka i mališani iz vrtića Bajka spremali su i degustirali “mornarske čvorove”

Radionice sa decom. Nedavno smo bili gosti redakcije www.detinjarije.com koja zajedno sa Lepim Brkom redovno organizuje kuvarske radionice za decu u vrtićima. To je posebna vrsta uživanja jer klinci od omiljenog kuvara dobijaju zadatke koji su jednostavni i osmišljeni da zabave. Još je lepše ako uspeju nešto jestivo i da naprave. Jedini problem, priznaje Brka, može da bude održavanje pažnje mališana ako “akcija” traje duže od četrdesetak minuta.
-Nekada mi je lakše da radim sa četvorogodišnjacima nego sa odraslima. Odrasli su uglavnom zaboravili šta je igra.
Najbolje antistres jelo. Priprema testa je ono što našeg sagovornika najviše opušta. Naime, kada se mesi potrebna je znatna doza fizičkog napora, a sa druge strane treba biti pažljiv prema testu, objašnjava. Ako testo treba da naraste, neophodna je i strpljivost.
– A onda i mirisi počnu da se šire iz rerne po kuhinji i ostatku kuće unoseći dodatnu dozu dobrog raspoloženja, ne samo onome koji sprema hranu već i svima koji su u tom trenutku prisutni. U takvom trenutku čovek zaista može da uživa.

Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/antistres-recept-lepog-brke-fokaca-focaccia/
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/novi-peti-broj-magazina-je-u-prodaji-kuvajmo-s-decom/

Tekst: Jasmina Stefanović