Naslovna / Važno mi je / Porodične priče / Zašto je dobro putovati sa decom?
PUTOVANJA MENJAJU ŽIVOT
Zašto je dobro putovati sa decom? PUTOVANJA MENJAJU ŽIVOT

Zašto je dobro putovati sa decom?
PUTOVANJA MENJAJU ŽIVOT

Najbolji deo mog života pre osnivanja porodice bila su putovanja. Putovanja menjaju život. Jedva sam čekala da moja deca malo porastu da krenemo na zajednička putovanja, a evo i zašto

Da im pokažemo koliko je svet veliki. „Svet je mali“ često kažu ljudi. I tek kad odete na studije ili poslom van rodnog grada, upoznate nekog ko ima istog daljeg rođaka, shvatite koliko je svet veliki, shvatite da ste mala riba u velikom moru. Pokazujući deci koliko je svet veliki učite ih i kako da pronađu svoje mesto u svetu.

Da se istinski povežemo sa decom. Današnja deca provode suviše vremena ispred računara. Mnoge porodice komuniciraju preko elektronskih uređaja. Lako je postati zaokupljen društvenim medijima, gledajući TV, a ne razgovarati jedni sa drugima. Na putovanjima, isključivanje iz tog sveta omogućiće vam da provedete kvalitetno vreme zajedno.

Da razmislimo o svojoj porodici. Teško da razmišljamo o sebi i svojoj porodici kada smo usred haosa svakodnevnog porodičnog života. Putovanja su prava prilika za to. Dobijanjem sve više obaveza oko posla, rasporeda sa decom, aktivnostima – učimo jedni o drugima. Da li se vaše dete plaši novih aktivnosti? Da li deca žele da prate raspored ili budu spontana? Koji je vaš omiljen deo na putovanjima? Gde bi ste voleli da idete na sledeće putovanje?

Učimo ih da primećuju detalje. Deca zapažaju, ali je potrebno vreme da nauče da cene lepotu prirode. Putovanja sa njima će ih naterati da se ne kreću njihovom brzinom. Vaš tempo će biti sporiji i vaša deca će primetiti detalje koje bi inače previdela

Da prošire svoj “svet”. Na putovanjima upoznajemo novu hranu, muziku, stilove, kulturu i jezik. Deca mogu da otkriju nove stvari koje će im se dopasti.

Da ponovo probudimo smisao za avanuturu. Mala deca prirodno imaju smisao za avanturu, oni vole da istražuju svet. Oni upijaju nova iskustva, novi pogled, zvukove, dodir, ukus i miris. Istraživanje sveta može obnoviti strast za avanturom kao što sledite i svoja zadovoljstva na putovanjima.

Da gradimo uspomene. Putovanja su odličan načina da porodica izgradi uspomene i sačuva zajedničke priče.

Da im pokažemo korist od napornog rada. Putovanja su skupa. Pokažite deci da radom mogu stići do neverovatnih destinacija. Možete promovisati rad, odgovornost i naučiti ih kako se štedi budžet za putovanja.

Učimo ih istoriju. Pokazujte im znamenitosti, one oživljavaju udžbenike. Koji je bolji način da naučite dete o istoriji nego da ih stvarno istorijom dotaktnete…

Da probudimo emocije. Putovanja će pomoći da vaša porodica bude zahvalna za blagoslove koje ima i da deca ne uzimaju sve što imaju “zdravo za gotovo”. Gledanje vesti nije isto što i videti iz prve ruke uslove u kojima žive neki ljudi. Razvijanje veze sa ljudima iz drugih krajeva sveta promeniće njihova srca zauvek.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs